Første gang du ser en Chromebook, ligner den umiddelbart en helt almindelig bærbar computer, lige bortset fra et lille Chromebook-logo på låget. Men under overfladen gemmer der sig noget helt andet.

Chromebooks er Googles alternativ til Windows-computere, og foruden at være små, hurtige og billige har de også et specielt styresystem. Chromebooks bruger nemlig ikke Windows. Styresystemet hedder derimod Chrome OS, og det er baseret på Googles browser, Google Chrome. Det betyder, at det kræver en internetforbindelse og en Google-konto, før du kan få glæde af en Chromebook.

Når du først er logget ind, bliver du mødt af Chrome OS, som giver dig helt andre muligheder, end du er vant til med Windows. Til gengæld sætter det særlige styresystem også nogle begrænsninger for, hvad du kan bruge computeren til. Du kan fx ikke installere og bruge programmerne i Komputer for alles Fordelszone, da de er beregnet til Windows-pc’er. Chromebooks er derimod lavet til at fungere med Android- apps og onlinetjenester.

Spiller sammen med apps

Chromebookens programmer består således af Android-apps, som du har adgang til via styresystemets indbyggede Play Butik. Du kan vælge mellem utallige apps, og størstedelen af dem spiller fint sammen med computeren, hvilket giver dig gode muligheder for at tilpasse Chromebooken. Du kan fx gøre din Chromebook til en streamingenhed ved at hente streaming-apps og oprette genveje til dem i Chrome OS. Eller du kan designe din egen skrivemaskine med de rette apps til tekstbehandling.

En del apps fungerer bedst eller kun, hvis computeren er forbundet til internettet, og de fungerer endnu bedre, hvis du er logget ind med en Google-konto. Du kan ganske vist bruge computeren ved at logge ind som gæst og gå udenom Google-kontoen, men logger du ind som gæst, kan du ikke hente apps, da det kræver et login til Play Butik.

Uden apps er en Chromebook dog ikke særlig nyttig, da computeren ikke har indbyggede programmer i styresystemet, som det er tilfældet i en almindelig Windows-computer. Derfor er det en rigtig god idé at oprette en gratis Google-konto, hvis du ikke allerede har en.

Billige og gode

Til at begynde med var Chromebooks mest i brug blandt studerende, da computerne er billige, hurtige at starte op, nemme at bruge og kompatible med Googles gratis kontorpakke. Chromebooks er med tiden også blevet mere populære hos andre computerbrugere, og det skyldes ikke mindst Google-computernes helt store trækplaster: prisen. Du kan ganske vist finde Chromebooks i samme (høje) prisleje som Windows-computere, men det er helt normalt at finde en god Chromebook, der kun koster i omegnen af 2.000 kroner.

Det er tilmed ganske potente maskiner, du får for pengene, for der findes flere Chromebooks til en overkommelig pris, der uden problemer kan afvikle apps fra Play Butik og samtidig bruges til både streaming og tekstbehandling. Chromebooks er dog bedst egnet til almindeligt kontorbrug – og ikke til spil eller store videoprojekter. Som nævnt er Googles computere hurtige til at starte op, fordi der ikke skal indlæses alverdens drivere og indstillinger, når du tænder computeren. Det betyder dog også, at Chromebooks alt i alt har færre muligheder end en Windows-pc med de mange indstillinger.

En Chromebook kan derfor sjældent erstatte en Windowscomputer. Men den kan tjene som et prisvenligt supplement, der kan meget mere end en tablet, men mindre end en Windows-pc.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.