Der er meget, man skal være opmærksom på, når man overvejer at købe en ny pc. I tilbudskatalogerne og i butikkernes udstillinger er der altid ved siden af de nye computere en længere liste over specifikationer, som angiver, hvor god og kraftig pc’en er.

De fleste er opmærksomme på, hvor meget ram og lagerplads computeren har, mens feltet, som angiver pc’ens processor (også kaldet CPU), ofte glider lidt i baggrunden. For hvordan kan man lige tyde, om fx en AMD Ryzen 7 5700U-processor er god eller dårlig?

Men valget af processor har virkelig stor betydning for, hvor mange år du kan bruge pc’en, før den begynder at blive for træg til dagligdags opgaver. Og med Windows 11 er processorens duelighed blevet mere aktuel end nogensinde: Hvis du køber en computer, der er født med Windows 11, er der selvfølgelig ikke problemer med at afvikle styresystemet, men køber du en maskine med Windows 10 – som der stadig findes mange af på markedet – kan du faktisk ikke være sikker på, at den senere kan opgraderes til Windows 11.

Med det nye styresystem har Microsoft nemlig skærpet kravene til computerens processor af sikkerhedshensyn, og her kan du risikere, at din nye computer får en ganske kort levetid. I 2025 udgår Windows 10 og dermed også de pc’er, der anvender systemet. Generelt kan man sige, at computerens pris meget godt følger processorens styrke: Pc’er i prisklassen 3.000- 4.000 kroner rummer de svageste CPU’er fra Intel og AMD, mens computere til 4.000-6.000 kroner ofte rummer mellemklasse-CPU’er, som giver tilfredsstillende ydelse til langt de fleste opgaver.

Først når du bevæger dig op i priser på 6.000-10.000 kroner, finder du pc’er med de hurtigste i7- processorer fra Intel og Ryzen 7-CPU’er fra konkurrenten AMD. På de næste sider får du en forklaring på processorernes modelnavne, der gør det nemt at spotte, om computeren har lav, mellem eller høj ydelse. Vi giver også nogle eksempler på udmærkede processorer, du bør gå efter, når du skal have ny pc. Hvis du kigger på en ny computer, som ikke er født med Windows 11, bør du altid tjekke, om dens CPU står på Microsofts liste over godkendte processorer til Windows 11, før du køber computeren.

Du finder listen over godkendte CPU’er fra henholdsvis AMD og Intel på adresserne herunder:

www.komputer.dk/intelcpu

www.komputer.dk/amdcpu

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.