For nylig skulle jeg bruge et netværkskabel på fem meter til at forbinde mit tv med en nyindkøbt repeater til netværket. Kabler skulle man egentlig ikke synes, jeg mangler: Jeg har to fulde kasser og en bærepose i et skab på kontoret – fyldt til randen med en bred vifte af forskelligartede kabler, også netværkskabler.

Alligevel endte jeg inde på AV Cables hjemmeside, hvor jeg købte et nyt kabel til den nette sum af 49 kroner. Og hvorfor nu det? Jo, fordi mine kasser med kabler er så uorganiserede, at når jeg forsøger at finde et bestemt kabel, ender jeg altid med at trække en klump på 50 gange 50 centimeter op – med sammenfiltrede kabler af forskellig art.

Kabler fra en svunden tid

Når min bedre halvdel spørger mig, hvorfor jeg ejer så mange kabler, som jeg tydeligvis ikke har brug for, er mit prompte svar, at jeg har haft godt 30 år til at samle dem. Der har passeret ganske meget elektronik, computerudstyr, fjernsyn og andet grej gennem mine skiftende hjem i de seneste 30 år. Hver gang jeg har købt nyt udstyr til hjemmet, er der fulgt nye kabler med, som passer til en eller anden ny standard.

Standarderne, der blev udfaset

En stor del af mine kabler har jeg ikke fundet anvendelse for i 20 år eller mere, men jeg har alligevel tænkt, at hvis nu jeg pludselig skulle få brug for netop et IDE-kabel til at tilslutte en harddisk fra 1990’erne, er det rart og trygt at vide, at det ligger i en af mine kasser, klar til brug.

Men sandsynligheden for, at det behov nogensinde skulle opstå, bliver mindre og mindre, som tiden går. Mange kabler i min samling stammer enten fra udstyr, jeg ikke længere ejer, eller passer til forældede standarder, der for længst er afløst af teknologisk overlegne alternativer. Sådan er det sikkert også med nogle af de kabler, du opbevarer.

Du kan trygt smide kablerne ud

Det gælder fx forældede SCART-kabler til tv og VHS-maskine, kabler til pc’ens gamle serielle port, de gamle brede printerstik og diverse videokabler som S-video eller composite, der engang var den fineste tilslutning til fx videokameraer. Dertil kommer naturligvis alle de kabler, som på en eller anden vis stadig kan bruges i moderne udstyr – som forskellige afarter af netværkskabler og USB-kabler.

Jeg er ikke fortaler for, at man bare blindt kasserer alle opsparede kabler, for hvis det reelt er kabler, man på et tidspunkt får brug for, er det ikke miljøvenligt hele tiden at købe nyt i stedet for at genbruge det gamle. Men hændelsen, hvor jeg altså pludselig manglede et helt almindeligt netværkskabel, fik mig alligevel til at foretage en grundig oprydning i mine egne kabler. Derfor er mine to kasser og en bærepose med kabler nu forvandlet til en mindre arkivkasse med ledninger, der stadig kan bruges.

Væk er de gamle SCART-kabler, IDE-kabler, VGA-kabler og andre, som jeg med 100 procents sikkerhed aldrig mere kommer til at bruge. Jeg har også barberet min samling af netværkskabler ned ved at smide de mest gulnede ud, mens jeg har bevaret de af kablerne, som lever op til Cat 6 eller mere. En stor fordel –udover pladsbesparelsen – er også, at det er slut med ledningsklumper på størrelse med en labradorhvalp. Nu har jeg orden i kablerne og kan altid finde det, jeg skal bruge.

På de næste sider får du et overblik over 15 forskellige kabler, der måske også er at finde i din kabelsamling. De fleste af dem kan du trygt kassere. Husk at levere dem i småt elektronik på genbrugspladsen.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.