Din pc’s styresystem Windows er proppet med hundredvis af indstillinger, som du selv kan gå ind og ændre på. Og netop på det område adskiller Windows sig markant fra andre styresystemer til personlige computere. Af samme grund findes der næppe to Windows-computere, som er indstillet helt identisk på alle parametre.

Fleksibelt system

Når du får en helt ny pc, får installeret Windows forfra eller bare opdaterer systemet, har det som udgangspunkt en standardkonfiguration, som er de indstillinger, producenten Microsoft mener er fornuftige og som vil tilfredsstille et stort flertal af pc-brugere. I det store hele har firmaet da også valgt meningsfulde og robuste indstillinger, men fra tid til anden rammer de efter min opfattelse alligevel ved siden af skiven. Her taler vi ikke om katastrofale fejl, som får systemet til at gå i sort, men derimod om valg, som simpelthen stiller os brugere dårligere end nødvendigt.

Skjulte værktøjer

Et særligt grelt eksempel på en fejlindstilling – som nu heldigvis er korrigeret – var værktøjet Systemgendannelse, som for nogle år siden som udgangspunkt var slået fra. Som Windows- bruger skulle man derfor først gå en længere omvej for at slå det til, før man var i stand til at oprette de vigtige gendannelsespunkter. Risikoen i det setup var, at man aldrig kom i gang med at bruge værktøjet, fordi man gik i stå undervejs. Dermed mistede man muligheden for at redde sin computer i nødstilfælde.

Lignende muligheder for at gå glip af noget vigtigt findes også i systemet i dag. En af de mest uforståelige mangler er, at Microsoft har slået den udvidede udklipsholder fra som standard i Windows 10 og 11. Er det mon fordi, at man tror, vi hellere vil nøjes med ét enkelt udklip i udklipsholderen, når vi skal indsætte tekst eller grafik i Word? I stedet for at kunne vælge mellem flere udklip? Næppe. Men et faktum er det, at der er masser af computer-brugere, der aldrig kommer i gang med at bruge det fine værktøj, fordi de aldrig når at kende til dets eksistens. I denne artikel beskriver vi foruden udklipsholderen syv andre indstillinger, som vi mener, Microsoft har sat forkert på din computer. Som altid er det jo i nogen grad en smagssag, og vores forslag til at rette indstillingerne skal kun ses som anbefalinger baseret på egen erfaring. Bemærk, at enkelte af vores forslag kun dur i henholdsvis Windows 10 og 11.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.