Hvis du har en iPhone eller en telefon med styresystemet Android, har du sikkert opdaget, at du kan køre fingeren fra enten toppen eller bunden af skærmen for at få adgang til en række praktiske genveje og notifikationer fra dine apps. Det samme gør sig faktisk gældende på din computer med Windows 10 – også her har du nemlig let adgang til notifikationer og hurtige genveje direkte fra Skrivebordet. De smarte funktioner har Microsoft valgt at kalde Handlingscenter, og du finder mulighederne via en lille knap helt nede til højre på dit Skrivebord i Windows 10. Når du klikker på det taleboblelignende ikon, får du hurtig adgang til muligheder, der minder om dem, du allerede kender fra telefonen: I toppen af vinduet vises notifikationer fra Windows og programmer – fx at der er nye opdateringer tilgængelige til Windows 10, eller at du skal tjekke dine sikkerhedsindstillinger i Windows. Men måske endnu mere interessant er dog de genvejsikoner, som vises i bunden af vinduet. Her har du adgang til en række genvejsknapper, hvor du kan slukke og tænde for forskellige funktioner på din pc – fx wifi, nattelys, placeringsoplysninger og Bluetooth.

Meget nemmere adgang Du slipper med andre ord for at skulle lede forgæves efter en indstilling inde i Windows 10’s besværlige indstillingsmenu eller i Kontrolpanelet, der ikke altid er logisk opbygget. I Handlingscenter er der også en hurtig vej til vigtige indstillinger på pc’en – fx når du vil tilslutte nyt udstyr til pc’en eller sende skærmbilledet af Skrivebordet til en ekstra skærm. Antallet af tilgængelige genveje i Handlingscenter er typisk 12-16 forskellige, men det afhænger helt af din computers indbyggede funktioner. Har din computer fx indbygget Bluetooth eller et batteri, fordi det er en bærbar pc, vises også ikoner for disse funktioner. På en næsten identisk pc, som blot mangler disse muligheder, vises knapperne ganske enkelt ikke – ligesom de relevante indstillinger også vil være skjult i Kontrolpanel, hvis din pc ikke har indbygget udstyr til at anvende dem. Samtidig kan pc-producenterne vælge at indbygge deres helt egne funktioner, der så bliver tilgængelige som genveje i Handlingscenter. Det gælder fx bestemte strømplaner for bærbare computere, hvor producenten ønsker sine egne indstillinger anvendt for at kunne sikre dig en bedre batteritid.

Dette indhold er kun for abonnenter

Log ind i Fordelszonen for at se indholdet.
Endnu ikke abonnent? Prøv for kun 29 kr.
  • Som abonnent får du:
  • Adgang til over 500 sikre og gennemtestede programmer
  • Grundige vejledninger på dansk
  • Adgang til at stille tekniske spørgsmål døgnet rundt
  • De nyeste test og anmeldelser
  • De seneste 12 udgaver af magasinet digitalt
  • Det trykte magasin leveret til døren
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.