En langsom opstart er et af de mest irriterende computerproblemer. Nogle gange vil vi bare have hurtigt gang i computeren, hvis vi fx skal skynde os at bestille billetter eller gå et ærinde i netbanken. Og så er det frustrerende, hvis det tager en krig at få liv i pc’en.

Heldigvis er moderne computere udstyret med SSD-drev frem for de gamle og langsommere mekaniske harddiske. Det betyder blandt andet, at computeren er blevet hurtigere til at starte op, men for nogle pc-brugere går det stadig for langsomt. Microsoft har derfor implementeret funktionen Hurtig Start i Windows 10.

Hurtig Start fungerer ved, at computeren ikke lukker helt ned og dermed ikke skal indlæse pc’ens kerne og drivere fra bunden, når den tændes. Når computeren lukker ned med Hurtig Start aktiveret, lukker Windows tilsyneladende som normalt, hvor alle programmer lukker og alle brugere bliver logget af. Men i stedet for at slukke helt havner pc’en i en tilstand et sted mellem normal nedlukning og dvale.

Når du lukker pc’en med Hurtig Start, vil styresystemets nuværende tilstand nemlig blive gemt i en dvalefil, før pc’en slukker. Hurtig Starts dvale er dog anderledes fra den almindelige dvaletilstand, du kan sætte computeren i, for når pc’en går i dvale på normal vis, vil mapper og programmer stadig være åbne, og ingen brugere bliver logget ud af Windows. Det er derimod ikke tilfældet med Hurtig Start.

Problemer med opdateringer

Den normale dvaletilstand er oplagt at bruge, hvis du vil vende tilbage til en computer, der er i præcis samme stand, som du forlod den i. Hurtig Start giver dig i stedet en frisk og nystartet udgave af Windows på ganske kort tid. Du kan altså umiddelbart spare tid og frustrationer med Hurtig Start, da styresystemet blot bliver gemt i en dvalefil.

Men desværre er der også en bagside af medaljen, for Hurtig Start giver også anledning til en række problemer i Windows. Den største og særdeles væsentlige ulempe er, at du risikerer at gå glip af vigtige opdateringer til computeren. Når du har hentet en systemopdatering til Windows, bliver den først installeret på computeren, når pc’ens processer og komponenter er lukket helt ned og starter op fra bunden igen. Det gør de ikke med Hurtig Start, der kun bringer systemet i dvale.

I stedet skal du huske at genstarte computeren manuelt, når du har hentet opdateringer. Ellers risikerer du, at opdateringer, der potentielt kan indeholde afsindig vigtige sikkerhedsindstillinger, ikke bliver installeret på computeren. Hurtig Start er aktiveret automatisk på størstedelen af alle bærbare og stationære computere med Windows 10. Men da funktionen kan give problemer, er det jo lidt uhensigtsmæssigt, at den som udgangspunkt er slået til. Heldigvis kan den dog deaktiveres relativt nemt i indstillingerne i Windows 10, hvis Hurtig Start ikke er noget for dig, og det er lige så let at slå funktionen til igen på et senere tidspunkt. Så kan du for eksempel løbende eksperimentere med Windows Hurtig Start og vurdere, om funktionen skal være slået til eller ej.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.