Når du i Windows 10 trykker på Windows- tasten på dit tastatur eller klikker på startknappen, åbner et felt på skærmen. Feltet er Windows 10’s startmenu, og den består af en liste over dine programmer og et område med diverse fliser, fx Office-pakken, en vejrudsigt og Microsoft Store.

For nogle computerbrugere er startmenuen et uberørt territorium, som sjældent bliver brugt til andet end at åbne indstillingerne i pc’en. Men startmenuen kan faktisk gøre livet i Windows 10 markant lettere. Hvis du sætter en smule tid af til at fjerne de fliser, du ikke skal bruge, og i stedet tilpas ser startmenuen med dine egne udvalgte programmer, kan du hurtigt få glæde af den ellers sjældent benyttede funktion.

Nem adgang til programmerne

Du kan fx lægge dine yndlingsprogrammer i startmenuen. Så kan du nøjes med at trykke på Windows-tasten og klikke en enkelt gang på flisen med det program, du vil åbne, i stedet for at lede efter programmet i forskellige mapper. I startmenuen kan fliserne også inddeles i forskellige grupper, hvilket gør det let at finde det program eller den mappe, du har tilføjet som flise.

Flisernes størrelse kan desuden let justeres, så et bestemt program fx får en stor flise. Vil du flytte rundt på fliserne, klikker du blot på en flise og trækker den med musen hen til lige præcis det område, hvor du vil placere den.

Fliser med nye funktioner

Nogle programmer og apps kan også fungere som såkaldt dynamiske fliser. Det er fliser, som ændrer udseende, alt efter hvad der sker i den app, som flisen knytter sig til.

Det kan være ganske nyttigt, for en dynamisk flise er først og fremmest et glimrende redskab til at oplyse dig om, hvad der sker i verden omkring dig. “Nyheder”- app’ens dynamiske flise opdateres fx automatisk med telegrammer fra nyhedsbureauer, og flere vejr-apps har en flise, der viser, hvordan vejret er i nærheden lige nu. Har du tilføjet Windows’ kalender-app som en flise, kan den gøres dynamisk – og så vil aftaler i kalenderen blive vist i startmenuen. Startmenuen kan du dermed både bruge som hurtig og nem adgang til dine foretrukne programmer og som en hjælpende hånd til at huske dine aftaler og til at holde dig orienteret.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.