NAS er en af den slags kryptiske forkortelser, som elektronikbranchen er fuld af. Heldigvis er produktet bag forkortelsen ikke så kryptisk endda: Network Attached Storage eller en netværksharddisk er i al sin enkelhed en kasse med en eller flere harddiske, som du kan koble på dit netværk derhjemme. Herefter kan alle enheder på dit netværk forbinde sig til NAS’en for at hente filer eller gemme en backup. Du kan ovenikøbet også koble dig på din NAS udefra, når du ikke er hjemme. Det kræver dog ofte lidt mere teknisk snilde.

NAS’en er i princippet bare en lille computer, som er beregnet til at stå tændt hele tiden, så du altid har adgang til dine filer. Det er ikke alle NAS’er, der har en udgang, så de kan kobles til en skærm. I stedet skal du indtaste en adresse i din browser på pc'en for at få adgang til netværksharddisken. Styresystemet er som regel baseret på det gratis system Linux, og det fungerer grundlæggende ligesom Windows med ikoner og vinduer. De fleste NAS’er sælges uden harddiske. Det betyder, at du er nødt til at investere i mindst én harddisk for at kunne bruge din NAS til noget. Heldigvis falder priserne løbende, og du kan i dag købe en harddisk på fire terabytes til under 900 kroner.

En gammeldags harddisk fungerer ved hjælp af bevægelige dele, og ligesom al anden mekanik slides den langsomt ned, når du bruger den. På et tidspunkt bryder alle harddiske derfor sammen, og du mister dine data. En NAS med plads til to harddiske kan indstilles til hele tiden at spejle indholdet af den ene harddisk over på den anden. Det kaldes RAID 1. Hvis den ene harddisk går i stykker kan du stadig nå at redde dit dyrebare indhold fra den anden over på fx en ekstern harddisk. Hvis det er vigtigere for dig at have en hulens masse plads til dine filer, kan du også vælge at kombinere de to harddiske, så du kan bruge deres samlede kapacitet.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.