Funktionstasterne – eller i daglig tale blot kaldt “F-tasterne” – er de knapper, der er placeret øverst på pc-tastaturet og er navngivet F1 til F12. Tasterne har særlige egenskaber, og typisk fungerer de som genveje til funktioner i Windows, browseren eller i diverse programmer.

Sommetider kan en F-tast endda have flere forskellige funktioner. Fx kan du bruge F5-tasten til både at genindlæse hjemmesider i din browser og til at starte et slideshow i Microsoft PowerPoint. Så undgår du at skulle køre musen rundt og lede efter den rigtige knap at klikke på.

I nogle tilfælde skal F-tasterne kombineres med andre taster, før du kan få genvejene til at virke efter hensigten: Du kan fx trykke Alt-tasten ned samtidig med F4, hvis du vil lukke browservinduer eller programmer. På mindre tastaturer kan F-tasterne nogle gange fungere en kende anderledes. De kan nemlig have dedikerede formål og ikke blot tjene som generelle genveje.

På en bærbar computer kan de typisk også justere skærmens lysstyrke eller skrue op og ned for lyden på computeren. Du kan dog stadig få glæde af F-tasternes genveje, selv om du har en bærbar pc. På de fleste mindre tastaturer findes der nemlig en Fn-tast, som du kan holde nede, samtidig med at du trykker på en F-tast, der ellers har et andet formål – så virker de fortsat som beskrevet her i guiden.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.