Dashcams er en af den slags ting, som er rare at have, men som du forhåbentlig aldrig får brug for. Et dashcam er et lille overvågningskamera til bilen – men i stedet for at holde øje med indbrud kigger kameraet ud gennem forruden og optager video, så du har dokumentation, hvis der fx sker et uheld undervejs.

Kameraet optager stort set det samme, som du selv ser gennem forruden, og optagelsen kan senere bruges til dokumentation overfor politi eller forsikringsselskab. Det er også en kilde til mange YouTube-videoer med optagelser af veje, overraskende hændelser og uheld overalt på kloden. Ordet dashcam er en sammentrækning af de engelske ord for instrumentbræt (dashboard) og kamera.

Kameraerne skal dog som oftest slet ikke monteres på instrumentbrættet, men i stedet øverst på forruden. De fleste brugere vælger så at trække det lange medfølgende USB-kabel rundt langs forruden og videre ned til bilens strømudtag. Kameraet opfatter selv, når du starter bilen og begynder at køre, hvorefter det går i gang med at optage området foran bilen i et loop, så du ikke fylder kameraets microSD-kort helt op med video, hver gang du er ude at køre.

Kameraet gemmer automatisk optagelsen, hvis det registrerer, at du har været med i et uheld. Du kan også selv vælge at gemme optagelser, hvis du støder på noget interessant undervejs. Dashcams er som regel monteret på en lille fod, der klæber til forruden med kraftig dobbeltklæbende tape. Når du forlader bilen et øde sted, kan du klikke kameraet af foden og tage det med dig, så du undgår, at det bliver stjålet.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.