Året er 1982. Ronald Reagan er USA’s præsident. Commodore 64 er lige blevet lanceret. Og i biograferne kan man se Steven Spielbergs “E.T.” på det store lærred. Men den måske største nyhed det år er alligevel noget andet. I 1982 blev det nemlig for første gang muligt at foretage opkald med en mobiltelefon. Helt uden kabler, som et vidnesbyrd om den totale telefoniske frihed. Eller i hvert fald starten på den. I 1982 blev der nemlig åbnet for NMT, eller Nordisk Mobilnetværk, der dækkede de fire skandinaviske lande og gjorde det muligt at ringe til og fra en mobiltelefon.

Godt nok var der ikke meget fri bevægelighed over en mobiltelefon dengang, da vægten var høj og prisen ligeså. En Dancall 7000, en af de første mobiltelefoner på markedet, vejede eksempelvis syv kilo og havde en pris, der ville svare til godt 40.000 kroner i dag.

Svar på alle dine spørgsmål

NMT bliver i dag også kaldt 1G, altså første generation af det mobile netværk. Vi spoler tiden frem til 2021. Her arbejder teleselskaberne nu på højtryk for at åbne op for 5G, altså femte generation af det mobile netværk. Et netværk, der giver endnu højere hastigheder og større muligheder end nogensinde før. Og som også giver anledning til en hel myriade af spørgsmål: Hvad kommer 5G egentlig til at betyde for dig og din hverdag? Hvordan får du fingre i det? Og skal du nu til at købe nyt udstyr? Hvordan virker 5G, og er det egentlig farligt, som du måske har hørt? Alle de spørgsmål tager vi fat på i denne artikel, så du bliver helt klar til 5G-revolutionen.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.