Det er nok de færreste, som i det daglige tænker meget over, hvordan hjemmets internetforbindelse bruges. Computeren er koblet til internetudbyderens router enten trådløst eller via kabel, og så er du på nettet. Da der stort set aldrig er forbrugsgrænser på en hjemme-internetforbindelse, behøver du ikke holde øje med dataforbruget.

Sådan tænker du måske også – men der kan alligevel være gode grunde til at holde et vågent øje med dataforbruget på pc’en. Hvis du fx ved, at du stort set kun anvender din pc til at skrive og læse mails og besøge hjemmesider, kan et højt månedligt dataforbrug på fx flere hundrede gigabytes indikere, at der er noget galt, enten med forbindelsen eller med pc’en. Det kunne fx være, at pc’en er inficeret med malware, at et baggrundsprogram er i stykker, eller måske at Windows Update er gået i hårdknude.

Pas på “fair use”-grænser

Selv om faste forbrugsgrænser er mest almindelige på abonnementer med mobildata, er der stadig kobberbase rede internetforbindelser, hvor udbyderen i betingelserne skriver med småt om en såkaldt “fair use”-grænse. Den er typisk på 1.000 gigabytes og betyder, at hvis du henter mere end dette på en måned, kan din hastighed blive nedsat, og du vil sikkert også blive kontaktet af internetudbyderen.

Det kan være en god idé at holde øje med, at du ikke overskrider denne grænse. Med programmet NetWorx, som du finder i Fordelszonen, kan du få et sublimt indblik i dit dataforbrug fra den computer, du installerer programmet på. Du kan se statistik over dit daglige, ugentlige og månedlige forbrug, og du kan endda tjekke op på, om din forbindelse er så hurtig, som du forventer.

Du bruger helt sikkert mere data, end du regner med – især hvis du anvender en skytjeneste som OneDrive eller Google Drev, eller hvis du jævnligt ser streaming via Netflix eller andre udbydere. Disse kan trække ganske meget data. NetWorx kan kun vise statistik for den eller de pc’er, du installerer det på. Du får altså ikke et samlet overblik over hjemmets forbrug på mobiltelefoner, tablets og pc’er. Det er værd at huske, når du vurderer resultaterne fra programmet.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.