I dag kan de fleste af os bestille en ganske potent internetforbindelse – men måske får du ikke helt det, du betaler for.

Hvis du mistænker, at noget er galt med internethastigheden, kan du foretage en test af forbindelsen til nettet og blive klogere på, hvor hurtig den forbindelse, du betaler for, i virkeligheden er.

Webtjenesten Speedtest.net har i en årrække været et populært værktøj til formålet, og nu kan du også hente programmet fysisk ned på pc’en. Det er ganske nemt at måle internethastigheden med Speedtest by Ookla, for med blot et enkelt klik kan du tjekke, hvor hurtig din aktuelle internethastighed er.

Programmet måler først, hvor hurtigt du kan hente filer som programmer, videoer og fotos fra nettet og ned på pc’en – altså din downloadhastighed. Herefter bliver der målt, hvor hurtigt du kan sende data ud på internettet, fx lægge et dokument i en skytjeneste – altså din uploadhastighed. Resultatet af testen er angivet i Mbps, der står for megabit per sekund, og jo højere Mbps, jo bedre er forbindelsen.

Har du fx købt en 100-megabit internetforbindelse og måler et download-tal på 100 Mbps, får du det, du betaler for. Speedtest-værktøjet henter du gratis i Fordelszonen, og du kan teste nethastigheden lige så mange gange, du ønsker. Det kan være en god idé at teste ad flere omgange, før du når til en konklusion, da mange faktorer spiller ind på resultatet.

Hvis du fx streamer Netflix eller lignende, når du måler hastigheden, kan det resultere i markant lavere tal, end hvis du tester på et tidspunkt, hvor nettet ikke bliver brugt til andet. Programmet gemmer hver test i en historik. Det er nyttigt, for så kan du nemt se, hvordan hastigheden har udviklet sig. Stemmer den målte hastighed ikke overens med dit abonnement, så kontakt din internetudbyder, så de kan hjælpe med at finde og udbedre fejlen.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.