For blot få år siden var der typisk to karaktertræk, som definerede de fleste produkter til hjemmet: form og funktion. Det var produkternes funktionalitet og design, der afgjorde, om de fik lov at blive en del af hjemmet. I de senere år er der sket lidt af en revolution indenfor udstyr til hjemmet.

Det er en afledt effekt af, at vi alle konstant er forbundet til internettet via vores telefoner, som altid følger os overalt. Nu er den umiddelbare funktion og et produkts udseende ofte ikke nok, hvis ikke også produktet har ”smarte” egenskaber, så det kan styres via mobiltelefonen og en internetforbindelse.

Kræver forbindelse til internettet

For at fx en dørlås kan kaldes ”smart” eller ”intelligent”, skal den kunne styres via en app på din telefon. I praksis kræver det enten, at selve enheden er forbundet til hjemmets trådløse netværk, eller at den sender radiosignaler til en gateway, der er forbundet til internettet via din router. Dørlåsen eller andre produkter sender så data til en server hos producenten, så producentens egen app kan hente dataene ned på din telefon.

Det fantastiske ved Smart Home-udstyr er, at kommunikationen er tovejs, så du ikke alene kan aflæse informationer og målinger fra dit hjem, men også kan aktivere funktioner i hjemmet, selv om du er langt hjemmefra.

Ikke alt er lige smart

De nye muligheder i hjemmets udstyr giver masser af funktioner, som er til gavn for de fleste – men der findes altså også udstyr, hvor de smarte funktioner faktisk er overflødige eller overkomplicerer tingene. Sådan er det fx lidt med de ret dyre hårde hvidevarer, som også snakker sammen med en app.

Når man alligevel skal hen og fylde vaskemaskinen eller tørretumbleren, er det mest nærliggende at starte maskinen ved samme lejlighed – eller tidsindstille den til at starte senere. Her er det altså ikke strengt nødvendigt også at kunne starte hvidevarerne fra telefonen. Omvendt er der andet udstyr, hvor de smarte funktioner er så indlysende en forbedring af grejets funktionalitet, fordi de giver mulighed for at gøre ting, man tidligere kun kunne drømme om.

Sådan er det eksempelvis med en dørklokke, der har et indbygget videokamera, så man kan sidde i sin sofa og på telefonen se, hvem der ringer på døren. Det er en funktion, som mange af os har drømt om i adskillige årtier.

Her er vores ni favoritter

Vi, der arbejder her på Komputer for alles redaktion, afprøver løbende forskelligt Smart Home-udstyr, som vi blandt andet skriver om i testsektionen og i bladets artikler. Den største anerkendelse, de testede produkter kan få, er, når vi selv ender med at gå ud og købe produkterne til vores private hjem.

Derfor kan du i denne artikel læse om de ni smarteste stykker udstyr, som vi journalister selv ejer og bruger i vores eget hjem, og som har begejstret os mest. Det er ikke nødvendigvis, fordi et bestemt mærke eller model gør det særlig godt, men i højere grad de tilfælde, hvor selve den forøgede funktionalitet af denne produkttype bidrager til en både nemmere og smartere hverdag. Og så er det nok mindre vigtigt, om der står Arlo, Nest eller Ring på siden af apparatet. Læs selv vores erfaringer med det smarte hjem på de følgende sider.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.