Din moderne pc er sandsynligvis udstyret med en svimlende lagerkapacitet på adskillige gigabytes og ofte endda terabytes. Fylder du blot en del af pladsen op med dine dokumenter, billeder, hjemmevideoer og andet personligt materiale, kan du derfor risikere pludselig at miste data fra adskillige års pc-brug. Det kan fx ske ved et pc-nedbrud, tyveri, brand, eller hvis computeren rammes af malware.

Gem lokalt eller på nettet

Derfor taler vi og andre eksperter så ofte om vigtigheden af at gemme jævnlige sikkerhedskopier, så du aldrig risikerer at miste flere års arbejde eller minder. Den pointe er kun blevet mere aktuel i de senere år, hvor ransomware har hærget internettet, filerne på private pc’er er blevet låst og uskyldige afkrævet løsepenge for at få dem låst op igen.

Der findes to hovedprincipper inden for sikkerhedskopier: Du kan enten gemme dem lokalt på en ekstern harddisk eller på nettet hos firmaer og tjenester, der tilbyder online-backup. Ulempen ved kun at gemme sin backup på en ekstern harddisk er, at sikkerhedskopien kan blive værdiløs, hvis huset brænder eller harddisken pludselig bryder sammen. På nettet sørger et professionelt firma derimod for, at din kopi altid er gemt i mindst to eksemplarer – på forskellige fysiske lokationer – så du ikke risikerer, at fx naturkatastrofer kan blive undergangen for dine data.

Til gengæld kræver det et løbende abonnement, og pladsen her er ofte heller ikke så omfangsrig som på en ekstern harddisk, du selv køber. Du kender sikkert de helt store spillere på markedet for onlinelagring – Google, Microsoft, Apple og Dropbox. Det er alle amerikanske firmaer, og her kan mange være bekymrede for, om firmaerne lever op til europæiske standarder for datasikkerhed, og hvor i verden dine private data mon er gemt rent fysisk.

Er mine data sikre på nettet?

Den bekymring fik i 2012 danskerne Levi Rauff og Mathias Ditlev til at oprette firmaet Onlime, som tilbyder et nordisk alternativ til de store amerikanske firmaer. Onlime lejer nemlig lagerpladsen til firmaets backuptjeneste hos det norske datacenter Green Mountain. Det betyder, at dine filer er sikkert gemt i de norske fjelde i blandt andet Stavanger.

Her har Green Mountain overtaget et tidligere NATO-våbenlager, der er hugget 200 meter ind i fjeldet. Onlime har også en erklæret politik om aldrig at udnytte dine data eller sælge oplysninger om dig til tredjepart. Den politik står i positiv kontrast til mange af de amerikanske konkurrenter, der netop bruger viden om din adfærd til at sælge annoncer.

Du får 100 GB gratis i to år

Vi har lavet en for dig lukrativ aftale med Onlime, som betyder, at alle abonnenter på Komputer for alle nu kan få gratis adgang til 100 GB plads hos tjenesten i to år. Når du er oprettet hos Onlime, kan du frit bruge firmaets backup-program på din pc og apps til telefon og tablet.

Både program og app er på dansk, og det er nemt at komme i gang med at sikre dine vigtigste filer. Når de to år er gået, kan du fortsætte med at bruge de 100 GB til en særlig gunstig pris.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.