Blev billedet ikke helt, som du havde ønsket? Måske er det blevet lidt for mørkt, måske lidt for lyst. Eller måske er solnedgangen i horisonten ikke helt så vandret, som du havde ønsket dig. Den slags fejl er det heldigvis muligt at løse selv med lidt målrettet billedredigering på computeren.

Ofte koster de programmer, der kan klare den slags opgaver, desværre rigtig mange penge. Men der findes heldigvis også gode og ganske gratis programmer, der kan hjælpe dig med at få det allerbedste ud af dine billeder.

Et af de bedste er Darktable. Det er et gedigent program, som er kraftfuldt og rummer enormt mange muligheder. Derfor kan det også bruges af både professionelle fotografer, der har brug for avanceret billedbehandling, og af os helt almindelige pc-ejere, der blot vil rette lidt til i billederne fra den private fotosamling eller feriealbummet.

Darktable er særlig godt til at arbejde med filformatet RAW, som flere og flere kameraer efterhånden tager billeder i, og hvor det er muligt at ændre en række justeringer som fx eksponering og hvidbalance efterfølgende.

Men programmet kan også sagtens bruges til at redigere helt almindelige JPG- og PNGfiler, som de fleste af os bruger til fotografier og grafik på pc’en.

I denne artikel lærer vi dig at bruge de mest grundlæggende funktioner i Darktable, så du hurtigt og nemt kan komme i gang med at redigere dine billeder. Når du har lært at bruge dem og er blevet mere fortrolig med programmet, kan du selv gå på opdagelse. Der er nemlig et væld af funktioner og indstillinger i Darktable, som du nemt selv kan ændre og justere på.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.