JPG-filer, exe-filer og MP3-filer kender de fleste nok til. Dem bruger vi ofte, når vi sidder ved computeren, og vi støder ofte på dem flere gange om dagen. Men så er der også de filer, som er mere sjældne, spøjse, aparte og mystiske, og som du måske aldrig nogensinde har hørt om – eller i hvert fald ikke har nogen idé om, hvordan du åbner, eller hvilke typer informationer de gemmer på.

Det kan fx være filtyper som AIF, DjVu og HEIC, som for mange formentlig vil være helt nye og lyde ganske ukendte. Og det er ikke så mærkeligt, for der findes flere hundrede forskellige filformater til computeren. Nogle filtyper kan læses af mange programmer, mens andre kun kan åbnes af ét bestemt program. I vores nye guide gennemgår vi nogle af de mest interessante, anvendelige, praktiske, men også – for nogle – ukendte filformater, du kan støde på, når du fx surfer på nettet eller finder en af dine gamle hjemmebrændte cd’er frem og går på opdagelse i filerne på den.

Slip for betalingsprogrammer

Udover at forklare, hvad filformatet kan, og hvordan det anvendes, linker vi også til et program, som du kan bruge til at åbne filen på din computer. Det er nemlig langtfra alle filtyper, Windows som standard kan læse, og det er derfor ofte nødvendigt at downloade et program til pc’en for at kunne åbne en bestemt fil.

Det kan fx være, at du er faldet over en HEIC-fil – en særlig standard, som Apple bruger til at komprimere billeder, der er taget på en iPhone. Formatet kan normalt slet ikke vises i Windows, men det kan du lave om på, hvis du henter værktøjet CopyTrans HEIC via vores nye online-oversigt over ukendte filtyper. Endda uden at det koster dig en krone. For at gøre oversigten med de forskellige formater så overskuelig som muligt, har vi samlet den i Fordelszonen. Her fortæller vi lidt mere om hver enkelt filtype og giver dig naturligvis også de gratis programmer, som vi anbefaler dig at åbne de forskellige filer med.

På adressen herunder finder du vores guide, som løbende bliver opdateret med relevante filtyper, der viser sig at give problemer. For at kunne læse om filtyperne og hente de tilknyttede programmer, der kan åbne dem, skal du blot sørge for at være logget ind i Fordelszonen:

https://fordelszonen.komputer.dk/programmer/vaerktoejsprogrammer/saadan-aabner-du-de-ukendte-og-besvaerlige-filer

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.