Engang var slægtsforskning ensbetydende med at bruge utallige timer i læsesale og arkiver på at finde oplysninger om familien. Når du langt om længe havde fundet det korrekte materiale i de store samlinger, skulle det efterfølgende organiseres i en stamtavle, som du selv havde designet – og måske skulle det hele ende med en slægtsbog.

Den analoge slægtsforskning hører dog fortiden til, for nu kan stort set det hele klares ved hjælp af computeren. Størstedelen af arbejdet kan endda udføres direkte fra hjemmekontoret, så du behøver ikke at rejse land og rige rundt og gennemsøge støvede dokumenter for at kunne lære din families historie bedre at kende. Slægtsforskning er dog stadig et stort og tidskrævende arbejde, men på trods af det har det aldrig været lettere at komme i gang med: Kirkebøger, folketællinger og lignende dokumenter er blevet digitaliseret og ligger som oftest ganske gratis til rådighed på diverse hjemmesider.

På hjemmesiderne kan du søge efter registrerede oplysninger om dine slægtninge, hvilket gør det væsentligt lettere at finde de informationer, du har brug for. Slægtsforskningen kan således klares direkte fra din egen pc, og i denne nye artikelserie klæder Komputer for alle dig på til at få succes som slægtsforsker. Over fire afsnit får du alle de redskaber, du skal bruge for at kunne grave i din familiehistorie på nettet og samtidig organisere alle oplysningerne i et gratis slægtsforskningsprogram til din pc.

Stærkt gratis værktøj

Der findes flere nyttige programmer, der er designet til slægtsforskning, men de fleste gode af dem koster penge. Du behøver dog ikke betale for et godt slægtsforskningsprogram. I Fordelszonen kan du nemlig hente programmet Gramps, som denne artikelserie tager udgangspunkt i, og som vi guider dig igennem trin for trin.

Gramps gør det let at organisere oplysninger i detaljerede oversigter og stamtræer. Du skal blot oprette en slægtsbog, som du kan arbejde ud fra – så får du adgang til massevis af muligheder for at organisere din slægt. Ved hver person i din slægtsbog kan du tilføje et hav af supplerende oplysninger som eksempelvis fødselsdato, fødested, adresser, beskæftigelse og dødsdato. Skal stamtræet udvides, kan det gøres ved fx at tilføje søskende, forældre eller et barn til et familiemedlem.

Hver person i stamtræet kan som prikken over i’et endda også få tilføjet et eller flere fotos, hvis du kan skaffe dem. Gramps gemmer automatisk dit arbejde, og når du er færdig, kan du udskrive det hele i et PDF-dokument som en form for slægtsbog, du efterfølgende kan dele med din familie. Har du allerede lavet en del af slægtsforskningen i et andet program, kan du ved hjælp af en indbygget funktion i Gramps importere arbejdet.

Det betyder, at de data, du har brugt timevis på at bearbejde, nemt kan overføres til Gramps, hvorfra du kan arbejde videre med dem. Programmet er hurtigt at installere, og det er ikke kompliceret at bruge. Men Gramps er et omfattende program, og de mange funktioner og muligheder kan være uoverskuelige ved første øjekast. Derfor viser vi dig til at starte med, hvordan du kommer godt i gang med programmet, så du kan bruge det som omdrejningspunkt i din digitale slægtsforskning.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.