En af de alvorligste typer fejl, du kan opleve i Windows, er den blå skærm, som fortæller, at pc’en lukker ned. Den kaldes muntert ”den blå dødsskærm” frit oversat fra engelsk, og den blev introduceret i sin nuværende form allerede i Windows 3.0.

Hvis du møder den blå fejlskærm på din pc, vil computeren tvangsgenstarte – helt uden hensyn til, hvilke programmer du havde åbne, eller hvilke dokumenter du var ved at skrive. Den blå skærm er dog langtfra den eneste fejl, du kan støde på i Windows: Pc’en kan låse, så du ikke engang kan bevæge musemarkøren, eller den kan genstarte så pludseligt, at du hverken ser den blå skærm eller når at gemme dit arbejde.

I helt grelle tilfælde vil Windows fortsætte med at lave fejl, hver gang du genstarter det, så du er nødt til at gendanne pc’en via Fejlsikret tilstand i Windows. Og selv om du ikke erindrer at have set den blå stopskærm eller andre tydelige fejl, er der ingen garanti for, at din pc er fuldstændig fejlfri. I baggrunden kan alvorlige fejl nemlig være årsag til en kaskade af andre problemer på pc’en. Maskinen kan have genstartet efter en fejl, mens du ikke sad ved den, eller en skjult fejl kan være årsag til, at hele computeren arbejder langsommere.

Med det lille program WhoCrashed kan du få indblik i de eventuelle fejl, som er opstået i Windows og på din pc. Programmet fisker oplysninger ud fra de hukommelsesfiler, som Windows gemmer, når det støder på en alvorlig fejl, og fra logfiler, som også rummer fejlbeskrivelser. Dermed kan du afsløre, hvilket udstyr på pc’en der er skyld i fejl – eller hvilken driver der er fejlbehæftet og bør opdateres.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.