Har du nogensinde bemærket, hvordan folk, der bruger telefonen om aftenen, bliver blå i ansigtet i skæret fra skærmen? Eller hvordan du selv kan blive blændet, hvis du sætter dig ved pc’en sent på aftenen?

Både computerskærmen og skærmen på din mobil har som udgangspunkt et blåligt (koldt) lys. Det fungerer glimrende, så længe det er dagslys, for skærmen er designet, så den udsender samme type lys som solen – altså et lys, som dine øjne allerede har vænnet sig til. Men det er bestemt ikke optimalt, hvis skærmen udsender samme type lys om aftenen eller om natten. Her er det i stedet et gulligt skær, der er det bedste for øjnene. De seneste år er producenter af skærme, pc’er og telefoner blevet ekstra opmærksomme på skærmlyset. Vi tilbringer længere og længere tid ved skærmene, og derfor er der kommet fokus på de sundhedsmæssige aspekter. Det mest åbenlyse eksempel på it-branchens interesse for skærmlyset er det såkaldte “dark mode”: I dag har de fleste smartphones således mulighed for at skifte til en mørk tilstand, hvor baggrundsfarven på skærmen er sort. Den samme teknik kendes fra flere apps og browserudvidelser, som gør baggrundsfarven sort og teksten lys, hvilket giver øjenene mere ro.

I vores guide er hovedfokus imidlertid på dine egne muligheder for at tilpasse skærmenes lys til tidspunktet på døgnet. Det har nemlig – ifølge eksperterne – en større positiv effekt end “dark mode”. Der findes ingen velfungerende automatisk lysregulering i Windows, så vi viser dig, hvordan du bruger programmet F.lux fra Fordelszonen til formålet. Samtidig kan du også se, hvordan du bedst udnytter de indbyggede skærmværktøjer på din iPhone eller Android-mobil.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.