”Selv om du er paranoid, kan der godt være nogen, der følger efter dig.” Den muntre talemåde gælder desværre i endnu højere grad på pc’en end i skumle baggyder. Faktisk bør du være – om ikke paranoid – så i hvert fald yderst påpasselig på pc’en. Den største trussel mod computeren drejer sig ikke længere om egentlige virus, der får computeren til at gå i sort. Det er i virkeligheden en langt større trussel, at nogen tiltvinger sig adgang til dine fortrolige oplysninger. Til det lyssky formål har hackere opfundet spyware. Det er en særlig ondskabsfuld form for malware, som udelukkende har til formål at gemme sig på pc’en og aflure oplysninger om din person. Hackere bruger en lang række værktøjer til formålet. Et eksempel er keyloggere til at aflure dine tastetryk, hackerprogrammer til at kapre webkameraet eller endda programmer, som i al hemmelighed tager skærmskud af din pc.

For at bekæmpe spyware skal du sætte ind på to fronter: Du har både brug for en aktiv og en forebyggende indsats. I første omgang skal du sørge for, at du ikke er ramt af spyware – og dernæst skal du sørge for, at du ikke rammes i fremtiden. Udover vores tips i denne artikel vil vi anbefale, at du altid har et antivirusprogram på pc’en. I Fordelszonen finder du fx Panda Free Antivirus, som beskytter dig i realtid. Spyware-truslerne kan i øvrigt ramme din mobiltelefon præcis som din pc – især hvis du har en Android-mobil. Derfor giver denne artikel dig både løsninger til din computer og til din telefon. Nederst på hver side i artiklen viser vi, hvad du skal gøre for at sikre din mobil.

Dette indhold er kun for abonnenter

Log ind i Fordelszonen for at se indholdet.
Endnu ikke abonnent? Prøv for kun 29 kr.
  • Som abonnent får du:
  • Adgang til over 500 sikre og gennemtestede programmer
  • Grundige vejledninger på dansk
  • Adgang til at stille tekniske spørgsmål døgnet rundt
  • De nyeste test og anmeldelser
  • De seneste 12 udgaver af magasinet digitalt
  • Det trykte magasin leveret til døren
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.