Når du sletter en fil og lægger den i Papirkurven i Windows, ved du måske godt, at filen stadig er lettilgængelig, medmindre du også vælger at tømme Papirkurven. Men selv om Papirkurven er blevet tømt og filen er væk, betyder det ikke, at filen er umulig at gendanne.

Enhver med de tekniske evner – eller bare med den rette software installeret – kan uden de store problemer gendanne filerne, selv om de ikke ligger i Papirkurven længere. Hvis du fx giver eller sælger din brugte pc videre, er det således muligt for den nye ejer at genskabe dine personlige filer som lægeerklæringer, kontrakter og budgetter samt slettede private fotos. Det eneste, det kræver, er et gendannelsesprogram, og de kan nemt findes på nettet og hentes helt og aldeles gratis.

Der skal derfor skrappere midler i brug, når filerne skal slettes fuldstændigt, så de ikke ender i de forkerte hænder.

Filer gemmer sig efter sletning

Filerne forsvinder nemlig ikke fra Jordens overflade, når de bliver slettet på almindelig vis i Windows. Det er kun filens referencepunkt – også kaldet filens henvisning – der bliver fjernet. I praksis betyder det, at filen blot vil være midlertidigt usynlig for almindelige pc-programmer.

Når en fil bliver oprettet, bliver filens rådata placeret et vilkårligt sted på computerens harddisk, hvor der er plads. Henvisningen eller referencepunktet til filen bliver placeret et andet sted som fx en fotomappe, du har oprettet. Og det er altså kun henvisningen til filen, der forsvinder, når du sletter den i Windows – og selv om filen ikke længere er synlig i Windows, ligger filens data stadig og gemmer sig på computerens harddisk.

Hvis filens placering derimod bliver overskrevet med ny data (fx når du installerer et nyt program på pc’en), vil den gamle fil være stort set umulig at finde igen. Og her kommer programmet Eraser ind i billedet.

Fjern alle spor med Eraser

Hvis du vil være helt sikker på, at uvedkommende ikke får fat i dine personlige dokumenter og fotos, efter at de ellers er blevet slettet fra harddisken, er programmet Eraser løsningen. Eraser sørger nemlig for, at ingen af de spor, en fil ellers efterlader, er til at støve op.

Det er således ikke kun filens henvisning, der forsvinder, når filen slettes. Selve filen bliver også overskrevet en eller flere gange, hvil ket ganske enkelt gør det umuligt for gendannelsesværktøjer at gendanne den slettede fil. Eraser, der også kan bruges til at slette mapper eller hele drev, kan du som abonnent på Komputer for alle hente i Fordelszonen. Programmet er let at installere, og når du har gjort det, kan du anvende flere forskellige metoder til at slette filer.

Den væsentligste forskel i metoderne er antallet af gange, filerne bliver overskrevet. I Eraser kan du fx bruge en sletningsmetode, der overskriver en fil hele 35 gange, men jo flere gange en fil bliver overskrevet med ny data, jo længere tid tager det at gennemføre processen. På Komputer for alle har vi derfor testet de forskellige metoder for at afklare, om det kan betale sig at vente de ekstra timer på at gennemføre sletningen. Resultatet kan du se senere i artiklen.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.