Du ved sikkert, at du bør beskytte din pc mod alskens virus og malware, så du ikke risikerer at miste filer eller få gjort pc’en uarbejdsdygtig. Men det smarteste er faktisk at sikre sig, at pc’ens værn er så effektivt, at virus, malware, uønskede programmer og andre fjendtligheder slet ikke kommer i nærheden af harddisken på din pc.

Sikkerhed i browseren

Hvis browseren på din pc allerede afviser de farlige filer fra internettet, inden de overhovedet kan begynde at downloade, har du et dobbelt værn, der virker sammen med pc’ens i forvejen installerede antivirusprogram. Dermed vil din pc være bedre rustet til at modstå angreb af kriminelle udefra.

Nogle af de sikkerhedsmekanismer, som skal modvirke, at farlige filer kan begynde at blive hentet til din pc, er ofte indbygget i browsere som Google Chrome eller Microsoft Edge. Windows 10 og 11 har også deres eget værn mod de farlige filer på nettet med funktionen SmartScreen, der i browseren Edge sørger for, at filer scannes og blokeres, allerede inden et download starter.

Dermed behøver du ikke kun fæste lid til dit installerede antivirusprogram, som skal fjerne filen straks, den ellers ville lande på din harddisk. I stedet har du nu dobbelte vandtætte skotter mellem din computer og filerne på nettet.

Kan routeren modstå angreb?

Du kan også risikere at støde på phishing på en hjemmeside – altså et svindelforsøg, hvor de kriminelle forsøger at franarre dig eksempelvis kreditkortoplysninger eller dine logindetaljer til Facebook eller andre tjenester.

Disse phishingsider blokeres mest effektivt med en udvidelse til din browser – fx den fra Avira, som du kan læse om længere fremme. Hvis du har købt en samlet sikkerhedspakke – fx fra Norton – vil der som regel også medfølge en udvidelse til dine browsere, så du er sikret mod denne type svindel, der effektivt blokeres direkte i din browser. Din router kan dog også være udsat for ubudent besøg fra internettets professionelle kriminelle.

Det skyldes især routerfunktionen UPnP, som egentlig blev opfundet for at gøre det lettere at koble nyt udstyr til hjemmenetværket – men desværre har den bivirkning, at den også gør det lettere for folk med slette hensigter at komme ind på dit private netværk.

Test din pc’s værn mod angreb

På de næste sider kan du læse om seks effektive tests, som giver dig et overblik over, om din pc er modstandsdygtig overfor angreb udefra. Alle seks tests foregår på hjemmesider, som du finder et direkte link til længere fremme.

Din router kan du teste effektivt med funktionen Shields Up fra firmaet Gibson Research Corporation, mens browserens evne til at modstå farlige downloads kan testes hos organisationen The Anti-Malware Testing Standards Organization (Amtso). Når du har klaret de i alt seks tests, vi viser her, har du vished for, hvor sikker din pc i virkeligheden er.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.