I tiden før 1996, hvor USB-standarden blev lanceret, havde en computer utallige tilslutningsmuligheder. Der var små RS232 serielle porte til fx mus og modemmer, de brede parallelporte til printere og scannere, en DA-15-port til joysticks og et DIN-stik eller PS/2- stik til et tastatur.

Med ét slag gjorde opfindelsen af USB-standarden alle disse forskellige standarder, stik og kabler overflødige. USB blev hurtigt den vigtigste port på pc’en, fordi man med den kunne tilslutte stort set alt det udstyr, man havde brug for – og manglede man stik, kunne hvert eneste USB-stik i pc’en ved hjælp af eksterne fordelerstik (hubs) bruges til mange tilsluttede apparater.

Brug for meget mere fart

De første udgaver af USB havde en for den tid god overførselshastighed på 12 Mbit/s, men som udviklingen af blandt andet eksterne harddiske og andet datakrævende udstyr tog fart, blev hastigheden en flaskehals.

Det løste konsortiet bag USB i 2001 med lanceringen af USB 2.0, hvor hastigheden blev mangedoblet til 480 Mbit/s. Selv denne opgradering viste sig efter få år at være utilstrækkelig, og derfor kom produkter med USB 3.0 på markedet i 2008 – nu med en maksimal hastighed på 5.000 Mbit/s. Indtil USB 3.0 blev lanceret, havde alle USB-stik og kabler været ens, men det ændrede sig med USB 3.0, fordi den højere hastighed havde brug for flere kontakter i stikkene og ledere i kablerne.

Samtidig fandtes flere udgaver af USB-stikket også i mini- og mikroudgaver, og det, der startede som en forenkling, blev nu til én stor forvirring.

Stiktyper og nye standarder

Forvirringen blev ikke mindre af, at USB Implementers Forum lancerede USB 3.1 med en maksimal hastighed på 10 Gbit/s i 2013 og to år efter et helt nyt USB-stik med typenavnet C. Nu kunne de nyeste USB-standarder bruges med både de eksisterende firkantede USB-stik og det helt nye stik med afrundede hjørner.

Men i de senere år er alt fokus flyttet til USB-C, der leverer hastigheder op til til 40 Gbit/s. Den seneste udgave af USB-standarden er fra 2019 og hedder USB 4. USB 4 virker kun, hvis stikkene i både din pc og udstyret er af typen USB-C, men til gengæld er både de nyeste USB-standarder og USB-stikket bagudkompatibelt, så du fint kan tilslutte ældre udstyr, der er skabt til en tidligere udgave af standarden.

USB-C-stikket er tilmed så lille, at det har erstattet den forvirrende underskov af andre, mindre USB-stik, og dermed er der igen kommet orden på USB-standarden. Med USB-C, som rent teknisk arbejder med standarden USB 3.1 eller højere, behøver du reelt heller ikke andre slags porte i pc’en.

Ingen forskel på op og ned

Med det ene stik kan du nemlig tilslutte alt lige fra tastatur og mus til lydenheder, eksterne harddiske, printere, USB-nøgler, netværk, skærm og endda pc’ens strømforsyning. USB-C-stikket kan i modsætning til alle sine forgængere endda vendes helt vilkårligt, så selv et barn kan tilslutte det uden mulighed for at kunne gøre det forkert.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.