Når du er på din egen Wi-Fi-forbindelse derhjemme, har du sikkert en god fornemmelse for, hvem der kigger med. Nemlig dig selv. Og i nogen grad dit internetselskab i form af logfiler, som gemmes i henhold til lovgivningen, hvis eksempelvis myndighederne på et tidspunkt skulle fatte interesse for oplysningerne. Men sidder du på et hvilket som helst andet netværk, fx på en café, et bibliotek, i en lufthavn, på en restaurant eller på et hotel, er sagen lige pludselig en anden og noget mere speget, og spørgsmålet om, hvem der mon følger din færden, bliver langt sværere at svare på.

Her kan mange flere personer nemlig potentielt følge med i det, du foretager dig. Hvis du er tilsluttet et Wi- Fi-netværk, som ejes af en virksomhed, institution eller enkeltperson, kan ejeren af netværket i nogle tilfælde overvåge din internettrafik. De kan dermed se, hvilke websteder du besøger, og hvilke data du overfører, og hvornår du overfører dem og til hvem. En god tommelfingerregel er faktisk, at du skal forestille dig, at en anden person sidder og kigger dig over skulderen, så snart du er på et Wi-Fi-netværk, som ikke er dit eget.

Ny browser holder dig hemmelig

Det er derfor en rigtig god idé at træffe visse forholdsregler, når du er på et netværk, som ikke er dit eget. Én metode er selvfølgelig at begrænse sig og ikke foretage sig noget, der involverer kodeord og brugernavne, som potentielt kan blive misbrugt, men en anden løsning er at bruge en VPNforbindelse. Med en VPN-forbindelse, også kaldet et “virtuelt privat netværk”, bliver din internettrafik krypteret, så ingen kan se, hvad du laver online.

Det er fx enormt nyttigt, når du bruger et offentligt Wi-Fi-netværk, hvor uvedkommende kan overvåge din aktivitet, og hvor du vil være sikker på at have dine data i fred. En nem måde at bruge VPN på er den nye browser, vi er stødt på, med navnet Dezor. Den er langtfra lige så avanceret og fyldt med funktioner som Chrome, Edge og Firefox – faktisk er den tværtimod meget enkel og ukompliceret. Men den rummer to geniale funktioner, som gør den til et glimrende supplement til din normale browser.

Den har VPN og reklameblokering indbygget, så du kan have dine data i fred, når du er væk fra dit trygge Wi- Fi derhjemme. Dezor er altså et godt supplement til din normale browser, som holder din færden privat.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.