Programmer til billedbehandling er generelt rigtig gode til at lave kreative illustrationer som fx et imponerende topbillede til din Facebook-side eller et festligt fødselsdagskort. I programmerne kan du arbejde med geniale redskaber og raffinerede effekter eller på anden vis udsmykke et billede eller lave en grafik.

Det kræver dog som udgangspunkt, at du både har evnerne til det og nogen erfaring, for det er ikke spor nemt. Foruden at være til den dyre side rent prismæssigt er programmer som Photoshop vanskelige at mestre – især for os, der ikke på forhånd er øvede i billedbehandling og design.

Selv har jeg – til min store irritation – flere gange kæmpet forgæves med billedbehandlingsprogrammer i forsøget på at udvise grafisk kreativitet. Men først da vi på Komputer for alle stødte på programmet Canva, fik jeg forløsning for skabertrangen. Canva har nemlig et vidtfavnende arkiv af skabeloner til næsten alle de grafiske design, du kan forestille dig.

Skal du fx lave et gavekort, et nyt cv eller måske en hel kogebog, har Canva formentlig en skabelon et sted i arkivet, som du let kan bruge til at lave dine egne illustrationer.

Gør skabelonerne mere personlige

Når du åbner Canva, kan du enten vælge at lave et projekt helt fra bunden, eller du kan vælge en af programmets mange skabeloner og arbejde videre herfra.

Hvis du vil bruge en skabelon som udgangspunkt, skal du starte med at vælge, hvilken type design du vil lave. Her hjælper programmet dig ved at inddele skabelonerne i kategorier. Skal du eksempelvis lave et coverbillede til din Facebook-profil, vælger du kategorien Sociale Medier.

Har en af dine nærmeste fødselsdag, og du skal lave et fødselsdagskort til ham eller hende, klikker du på kategorien Begivenheder. Herefter vælger du blot det design, der passer til dig, og så åbner Canva for en række skabeloner, der er tilpasset designet. Skabelonerne er typisk udstyret med tekst og fotos, men du kan fjerne og erstatte alt med andre elementer.

Du skal være koblet til internettet, mens du bruger Canva. Når du har hentet programmet fra Fordelszonen, skal du desuden oprettes som bruger, men du behøver ikke at forbinde din profil med sociale medier eller din Google-konto. Vælg en e-mailadresse, et brugernavn og et kodeord, så er du klar til at gå i gang.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.