Da du første gang tændte din computer og så Windows’ startskærm lyse op, gik det helt sikkert hurtigere at nå frem til Skrivebordet, end det gør i dag. De fleste pc’er er nemlig ganske hurtige, når man lige har købt dem, men de mister desværre også ret hurtigt pusten, så du ender med at arbejde i et langsommere tempo end ønsket. Og skylden er primært din egen.

Årsagen er nemlig, at dit styresystem ikke bliver ved med at være, præcis som da du startede pc’en første gang. Windows bliver løbende opdateret af Microsoft med store funktionsopdateringer, og hver af disse bruger en smule mere af pc’ens ressourcer. Men den primære årsag er dog, at en pc kun med Windows i virkeligheden er ret ubrugelig. Derfor installerer vi programmer på pc’en, som giver os de funktioner, vi har behov for – fx et program til billedbehandling eller en komplet kontorpakke.

Alle de programmer, du installerer, gør løbende din pc en lille smule langsommere og mere træg. Derudover gør din daglige brug af pc’en også selve Windows mere komplekst, end det var, da pc’en var ny. Det skyldes, at der ophobes midlertidige filer på harddisken, hver gang du besøger hjemmesider og bruger dine programmer.

Forsinkelser og utilsigtede fejl

Windows bliver også løbende sat til at starte flere og flere programmer og tjenester op, når du tænder pc’en, ligesom den indbyggede registreringsdatabase fyldes med nye poster. Det er alt sammen med til at give pc’en en langsommere opstartstid og sløvere reaktionsevne. Læg hertil, at Windows eller dine programmer ofte er skyld i utilsigtede fejl, som skaber yderligere forsinkelser og uhensigtsmæssigheder, så er det ikke svært at forstå, når nogle giver op og køber en ny pc og pensionerer den gamle.

Der er dog sjældent reelt behov for så drastisk et skridt. I de fleste tilfælde kan du få din computer til igen at yde med det meste af sin oprindelige kapacitet, hvis du får fjernet fejl i Windows, får ryddet op i de ubrugelige filer og kaster et kritisk blik på de tjenester og programmer, som sløver Windows ned i brug og opstart. Den nemmeste løsning er at anvende et optimeringsprogram, som hjælper dig med at få Windows op i gear.

Her på redaktionen har vi indgået en aftale med software-producenten Glarysoft og kan derfor tilbyde dig programmet Glary Utilities Pro gratis i et helt år. Hvis navnet lyder bekendt, skyldes det, at vi af og til har nævnt det her i bladet for dets glimrende egenskaber. Normalprisen for Pro-versionen er 250 kroner om året. Vi anbefaler dog, at du allerede i dag henter programmet i Fordelszonen og registrerer det via linket i Fordelszonen. Producenten udsteder kun gratis licenser til læserne indtil den 7. februar 2022.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.