Jeg har selv bygget min stationære pc hjemme i privaten, og den er derfor kraftigt udstyret med 64 GB ram, en af markedets hurtigste NVMe-SSD’er og en lynhurtig Intel i7-processor, hvis 8 kerner og 16 tråde arbejder ved knap 4 GHz. Alligevel havde jeg gennem længere tid oplevet, at min pc var længere og længere tid om at starte op og være klar til brug. Det føles ekstra irriterende, når man nu ved, at pc’en ikke mangler kræfter.

Skulle være helt startet

Desværre kunne jeg ikke bare tyvstarte undervejs i opstarten og begynde at bruge fx Chrome eller Word, når Windows’ Skrivebord dukkede op på skærmen, men måtte vente, til Windows var startet fuldstændig op. Gik jeg utålmodigt i gang for hurtigt, resulterede det ofte i en blå fejlskærm og en tvungen genstart af pc’en. Det førte mig ud i en desperat søgen efter årsagen til pc’ens langsommelighed – trods den ellers tidssvarende hardware. Løsningen, som jeg efter nogen tid fandt frem til, vil jeg dele med dig her.

Find de største syndere

Ved en længere eftersøgning opdagede jeg nemlig programmet Startup Timer, som er i stand til ikke blot at måle pc’ens opstartstid, men også identificere, hvor meget de enkelte programmer lægger beslag på pc’ens kræfter under opstarten. På den måde kunne jeg identificere en håndfuld programmer, som i særlig grad var med til at påvirke opstarten negativt.

På min maskine var det især programmer fra producenten Adobe, som blandt andet står bag PDF-programmet Acrobat, en skærmmenu til min Canon-printer, spillenetværket Steam og Microsofts OneDrive, der stod for de største problemer med min pc. Da jeg på den måde nu kendte navnene på de programmer, som bremsede min computer i opstarten, kunne jeg nemt fjerne enkelte af dem ved blot at afinstallere dem via Windows’ indstillinger.

Slå de tungeste programmer fra

De programmer, som jeg har behov for i det daglige, fjernede jeg ikke fra pc’en, men her deaktiverede jeg til gengæld programmernes automatiske opstart, så jeg selv kan starte dem, når jeg har brug for dem. Startup Timers dom over min pc lød på en indledende starttid på 157 sekunder – ifølge programmet er det globale gennemsnit til sammenligning på 71 sekunder.

Da jeg havde fjernet og deaktiveret de skyldige programmer, var starttiden sat ned til 84 sekunder. I denne artikel vil jeg vise, hvordan du kan hente Startup Timer på vores hjemmeside og bruge det til at finde og slukke for de programmer, der sløver din pc.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.