For mange pc-brugere er programmer til tekstbehandling og regneark det vigtigste at installere på pc’en. Uden et tekstbehandlingsprogram ville vi ikke kunne skrive invitationer, klagebreve og ansøgninger, og uden et program til at lave regneark ville det være besværligt at lægge budgetter. Microsoft 365 – tidligere kendt som Microsoft Office – har med potente programmer som Word, Excel og PowerPoint længe været den altdominerende kontorpakke for både virksomheder og private.

Men Microsofts kontorpakke i købeudgaven er en dyr fornøjelse, og lige nu koster basispakken hele 549 kroner om året. Heldigvis findes der masser af gode gratis alternativer til den dyre Officepakke til pc’en. Særligt tre er vi glade for: LibreOffice, Google Workspace og Microsoft 365 i gratisudgaven. Hvilken af de tre gratis kontorpakker der er den bedste for dig, er svært for os at konkludere, for hver programpakke har sine fordele og ulemper.

LibreOffice, Google og Microsoft

Den gratis kontorpakke LibreOffice, der udvikles som et såkaldt open source- projekt af frivillige programmører, har de samme basisfunktioner som betalingsprogrammer og fås som et fysisk program til Windows. LibreOffice har hele seks værktøjer til kontorarbejde, der kan bruges til at løse alle tænkelige opgaver, men værktøjernes menuer er en smule gammeldags, og dokumenterne gemmes ikke automatisk, mens du arbejder i dem. Googles netbaserede kontorpakke fungerer også ganske fint.

Dokumenterne gemmes løbende af sig selv, det er let at samarbejde med andre, og programmerne spiller godt sammen med alle filtyper. Til gengæld kræver Googles kontorpakke en Google-konto, og skal du arbejde med store dokumenter, kan det mærkes på ydeevnen, der sløves gevaldigt ned. Googles kontorpakke er desuden udelukkende en online tjeneste, så du kan ikke få et fysisk program til pc’en, som tilfældet er med LibreOffice. Og så findes der Microsofts gratis udgave af Microsoft 365. Kontorpakken har samme navn som betalingsudgaven til Windows, men det hele foregår på nettet og kræver et Microsoft- login.

Du får de gode programmer som Word, Excel og PowerPoint, men med lidt færre funktioner og med en mærkbar langsommere ydeevne. Den helt store ulempe her er dog den gratis lagerplads i skyen, der er ganske beskeden. Hvilken gratis kontorpakke du skal vælge, er altså op til dig, for det afhænger i høj grad af dine behov. Vi gennemgår hver kontorpakke for dig i detaljer og belyser samtlige fordele og ulemper, men det kan også være en god idé at afprøve alle programpakkerne selv.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.