En trofast, men måske også lidt stivbenet, ledsager. Sådan tror jeg, at mange tænker om PDF-formatet, som vi efterhånden har arbejdet med i fire årtier. Men måske er det tid til at genoverveje den vurdering, for man kan faktisk meget mere med PDF-filer, end man umiddelbart skulle tro.

PDF-formatet blev udviklet af firmaet Adobe og lanceret i 1992. Grundtanken bag Portable Document Format var, at fx tekstdokumenter med grafik skulle kunne præsenteres ens for alle, uanset hvilket program, man havde på pc’en eller hvilke skrifttyper, man havde installeret. Denne konsekvente oplevelse kunne Word ikke levere dengang, og kan det egentlig heller ikke i dag. Et Word-dokument vil oftest tage sig vidt forskelligt ud, fx afhængigt af, hvilken udgave af Word, vi har på pc’en.

Men når du konverterer Word-dokumentet til PDF, får du et statisk format, som altid ser ens ud for dig, og alle dem, du deler dokumentet med.

Et dominerende format

I de 32 år der er gået siden fødslen er der kort fortalt kun sket småforbedringer af formatet. På trods af internet, smartphones, sociale medier, kunstig intelligens og en lang stribe andre højteknologiske landvindinger, lever det gode, gamle solide format stadig i bedste velgående.

Det er stadig det format, vi konverterer filer til, når vi vil sende dem til andre uden risiko for, at de ændrer noget i det, eller oplever et forandret layout. Det er det format, videnskabsfolk og ministerier udgiver store rapporter i. Det er helt klart et format, som er kommet for at blive og som reelt ikke oplever konkurrence fra andre.

Det er endda blevet så dominerende på Windows-computere, at du kan gemme som PDF fra et hvilket som program med en genvej, der ellers normalt bruges til udskrivning på printeren, nemlig CTRL + P. På det seneste er der så alligevel sket noget, så du nu kan ændre i PDFfiler uden at bruge Adobe Acrobat, Adobes eget betalingsprogram.

Med PDFgear får du et gratis arsenal af værktøjer til at ændre i PDF-filer. Eksempelvis kan du trække sider ud af PDF’er eller ændre størrelsen af dem ved at komprimere dem. I alt tilbyder programmet 22 værktøjer, hvoraf vi gennemgår de vigtigste her.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.