Diskhåndteringen i Windows har været fast inventar i styresystemet, lige så længe vi kan huske. Men på trods af at værktøjet altid har været en del af Windows, kan diskhåndteringen alligevel virke fremmed og måske endda en anelse skræmmende: Det vrimler med avancerede begreber som “partitioner” og “NTFS” i Windows’ Diskhåndtering.

Og er det ikke også i diskhåndteringen, at du nemt kan komme galt afsted og slette hele drev på pc’en og gøre styresystemet ubrugeligt? Svaret på det sidste er delvist ja, for du kan risikere at formatere et helt drev, så al data forsvinder, og dine handlinger kan have konsekvenser for styresystemets funktionalitet. Det er dog vigtigt at huske, at den slags ulykker ikke sker af sig selv. Hvis du ved, hvad du foretager dig, kan du trygt bruge Diskhåndtering.

Et simpelt værktøj

Windows’ diskhåndteringsværktøj, som findes i både Windows 10 og 11, er ikke meget mere avanceret end mange andre af Windows’ indbyggede indstillinger, og du behøver ikke at være ekspert i harddiske og pc-begreber for at drage nytte af værktøjet.

I bund og grund giver diskhåndteringen blot mulighed for at lave om i pc’ens harddisk samt forskellige drev og tilpasse dem efter dine behov. Du kan fx dele en harddisk op i to drev og bruge det ene drev udelukkende til fotos eller programmer.

Eller et drev kan få skiftet navn eller få tildelt et nyt drevbogstav, så det bliver lettere at kende forskel på drevene. Det er også i diskhåndteringen, at du opdager, hvorvidt der er ubrugt (også kaldet ikke-allokeret) diskplads, og hvor du nemt sikrer dig, at diskpladsen bliver udnyttet til fulde. Som noget ganske smart giver diskhåndteringen desuden et grafisk overblik over alle indbyggede og eksterne diskenheder som harddiske og USB-nøgler, der er forbundet til pc’en.

Når du ser diskhåndteringen for første gang, fremstår det kompliceret, men bag det avancerede ydre gemmer der sig altså en masse spændende muligheder for at få endnu mere ud af computeren. Og vi viser selvfølgelig trin for trin, hvordan du kommer sikkert i mål med værktøjet.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.