Før i tiden var det ret almindeligt, at harddisken på en nyindkøbt pc rummede både et C-drev til Windows og et D-drev, som du selv kunne fylde op med filer som dokumenter, billeder og videoklip. I dag er al harddiskens plads ofte lagt på Windows-drevet, som dermed også skal være hjem for alle dine egne filer.

Den beslutning er formentlig truffet i erkendelse af, at Windows som standard gemmer dine personlige filer i brugermapper på samme drev som Windows. Du behøver dog ikke lade pc-producenten diktere, hvor mange drev din pc skal rumme. Som vi tidligere har beskrevet her i bladet kan du i Windows med værktøjet Diskhåndtering ændre størrelse på diskens partitioner og oprette helt nye.

Men Microsofts egen Diskhåndtering er hverken brugervenlig eller særlig effektiv, og derfor anbefaler vi, at du til den slags opgaver bruger et specialprogram, når du ønsker at justere på SSD’ens eller harddiskens drev.

Et alt-i-ét værktøj til dine drev

DiskGenius, som er et helt nyt program på Komputer for alles hjemmeside, er et multiværktøj til pc’ens harddiske. I programmet kan du justere og finpudse alle drev på pc’en – og på eksterne lagerenheder som USBnøgler og eksterne harddiske. Med programmet kan du nemt oprette helt nye drev på computeren, så du fx har ét dedikeret drev til Windows, et andet til dine dokumenter og et tredje til familiens feriebilleder.

Fordelingen af forskellige filer på separate drev gør det meget mere overskueligt at søge og finde specifikke filer. Samtidig bliver det nemmere at sikkerhedskopiere dine vigtigste filer, fordi du med et backupprogram nemt kan oprette en komplet backup af hele D-drevet for at gemme dine dokumenter et sikkert sted, men uden at medtage Windows og alle dine installerede programmer.

Klon harddisken til en SSD

For at kunne oprette nye drev, skal du dog først frigøre den plads, som dine nye drev skal indeholde. Så hvis du har en indbygget harddisk på pc’en, som kan rumme 2 TB, og du ønsker et drev til dine personlige filer på 1 TB, må du starte med at formindske det eksisterende Windows-drev.

Det er ganske let med DiskGenius. Det geniale multiværktøj har også en række andre essentielle funktioner, som gør programmet helt uundværligt på din pc. Du kan fx scanne dine diske for fejl og udbedre dem, ligesom det er muligt at bruge Disk- Genius til at klone din nuværende harddisk til en større model eller en hurtig SSD. Så kan du skifte disk i pc’en uden at bøvle med at installere Windows og alle programmer forfra.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.