Den mekaniske harddisk, som sidder i de fleste pc’er, lever et liv i voldsom bevægelse. Mange mekaniske diske roterer med 7.200 omdrejninger i minuttet, og det bliver til svimlende 10.368.000 rotationer, hver gang pc’en har været tændt i 24 timer. Når harddisken runder de fem år, vil den som regel have roteret milliarder af gange, også selv om din pc naturligvis ikke står tændt døgnet rundt.

De mange sliddele og de mekaniske bevægelser betyder, at man som tommelfingerregel anbefaler, at harddisken bliver udskiftet efter 5-7 år, hvis du ikke vil risikere et pludseligt nedbrud med datatab til følge.

Scan din harddisk for fejl

Fordi jeg selv havde en komplet backup af alt på min private harddisk, valgte jeg at lade den sidde i min pc i otte år, før en scanning med programmet HDDScan, som ligger i Fordelszonen, en dag afslørede adskillige ødelagte sektorer på harddisken. Inden da havde jeg ganske rigtigt også ved flere lejligheder oplevet problemer med at læse filer på harddisken.

Derfor kan jeg anbefale, at du selv foretager en scanning af din harddisk med HDDScan – især hvis harddisken er mere end fem år gammel. Ofte vil det vise sig, at disken bør erstattes af en ny. Til gengæld for besværet og omkostningen ved at udskifte harddisken kan du få mere plads til samme pris som det, den gamle harddisk i sin tid kostede.

SSD’er har ofte længere levetid

En del nyere computere er i stedet for en harddisk – eller i kombination med en harddisk – udstyret med en moderne SSD uden bevægelige dele. Disse drev holder i mange tilfælde længere end en harddisk, men også her har udviklingen betydet, at du kan erstatte fx en 120 GB disk, der er ved at løbe tør for plads, med en 500 GB SSD eller større uden at betale mere, end du betalte, da du købte disken med 120 GB. Ofte vil en ny SSD også betyde, at Windows starter hurtigere og føles mere fjerlet at arbejde i.

Windows skal ikke installeres igen

Vi kan dog ikke anbefale, at du erstatter en indbygget SSD i din pc med en harddisk, hvis SSD’en rummer dit Windows og programmer. Det vil gøre Windows langsommere, og det er den ekstra plads næppe værd. Her må du i stedet investere i en større SSD.

På adressen herunder kan du se, hvordan du undersøger, hvilken type disk der i forvejen sidder i din computer. Uanset om du opgraderer en harddisk eller en SSD til en model med mere plads, højere hastighed og fornyet levetid, betyder det heldigvis ikke, at du må starte helt forfra med at installere Windows og dine programmer. Med programmet Macrium Reflect, som vi har lagt til dig i Fordelszonen, laves en eksakt klon af din eksisterende harddisk til den nye harddisk eller SSD, som du umiddelbart kan fortsætte arbejdet på.

www.komputer.dk/ssdharddisk

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.