Rod på det fysiske skrivebord virker stressende på de fleste. Men hvorfor egentlig? Det er trods alt sjældent sådan, at bordet er så tilproppet, at der slet ikke er plads til vores ting. Nej, problemet er kort og godt, at rodet bidrager til et dårligt arbejdsmiljø, hvor det er svært at koncentrere sig, når blikket til stadighed indfanges af uvedkommende genstande. Sådan forholder det sig også med rod på computeren.

Personligt irriteres jeg fx i høj grad af de mange apps, som er forudinstalleret i Windows. De ligger på min pc, selv om jeg med sikkerhed aldrig nogensinde har haft til hensigt at benytte dem. Nogle af disse programmer dukker op i brugerfladen fra tid til anden, fordi Microsoft gerne vil gøre os opmærksom på deres fortræffeligheder. Fx har du sikkert bemærket genvejsfliser til One- Note og Xbox i startmenuen.

Det har jeg i hvert fald selv, og hver gang tænker jeg: “Hvad laver det her? Det har jeg ikke bedt om.” Min pointe er, at pc-rod ikke er et problem, fordi det optager plads, men nærmere fordi det forstyrrer. De indbyggede apps i Windows fylder såmænd ikke mere end nogle få MB stykket, men de er alligevel så påtrængende, at jeg helst bare vil have dem fjernet i en gevaldig fart.

To programmer rydder op for dig

Og apps er ikke de eneste elementer, der forstyrrer i Windows. Også Stifinder er klistret til med lister og genveje, som du næppe bruger, og som ikke gør stort andet end at aflede din opmærksomhed. Det store felt i midten af Stifinder – som kaldes “Indholdsruden” af Windows – viser fx som udgangspunkt en lang liste med de senest bruger dokumenter og mapper.

Måske brugbart for nogle … men for mig nærmere en visuel afledning, som jeg aldrig har bedt om. Begge de nævnte problematikker tager vi hånd om her i artiklen, hvor vi introducerer dig for to stærke programmer. Det ene er O&O AppBuster, som du kan bruge til at fjerne apps. Det gælder både Microsofts klassikere som fx OneNote og en lang stribe baggrundsprogrammer, som du næppe har hørt om, men som Microsoft har valgt at forære dig i det usandsynlige tilfælde, at du skulle fatte interesse for dem. Det andet program på menuen er Win PrivacyFix fra Abelssoft.

Det kan blandt andet forbedre overskueligheden i Stifinder. Der er tale om et betalingsprogram til en værdi af 75 kroner. Vi har dog her på redaktionen fået en aftale i stand, så du som læser får programmet gratis, når du henter det i Fordelszonen og registrerer dig med din mailadresse. Programmet findes i to udgaver, som er stort set ens, men som er optimeret til henholdsvis Windows 10 og 11, så du skal bare vælge den version, der passer til din pc.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.