Microsoft har i årevis suget data fra os brugere, når vi bruger Windows. Det sker ved konstant at overvåge vores aktiviteter på skærmen og registrere, hvordan vi bruger pc’en. Argumentet for den omfattende dataindsamling er, at Microsoft kan forbedre styresystemet og skræddersy det bedre til os baseret på vores adfærd. Det er dog langtfra alle, der har lyst til at dele deres aktiviteter (hvor uskyldige de end er) med andre, og Microsoft har da også gennem tiden fået en del kritik for at følge for meget med i brugernes privatliv.

Derfor har det amerikanske firma nu gjort det muligt at begrænse, hvad du deler. Det gøres ved at justere indstillingerne i Windows, og det hjælper vi dig med i denne guide.

Fem indstillinger gør en forskel

Microsoft gør nemlig ikke selv meget for at fortælle, hvordan du beskytter dit privatliv, når du bruger pc’en. Men når du kender metoden, er det heldigvis relativt let at stoppe strømmen af oplysninger, der bliver registreret og videregivet.

Med indstillingerne i Windows kan du fx forhindre, at Microsoft ved, hvilke apps og programmer du bruger, hvilken musik og hvilke videoer du afspiller, hvor din pc befinder sig, og hvilke hjemmesider du besøger. Desuden har flere programmer som udgangspunkt også adgang til pc’ens mikrofon og webkamera, men det kan du heldigvis også vælge fra. Det hele kræver bare, at du ved, hvad du skal gøre. I den følgende guide viser vi dig trin for trin, hvordan du med fem vigtige indstillinger undgår, at Microsoft følger med i, hvad du bruger computeren til. Du finder de omtalte privatlivsindstillinger i både Windows 10 og 11.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.