Det kan tage lang tid at indtaste lange tekster på et almindeligt pc-tastatur – især hvis du ikke er mester i tifingersystemet. Derfor har ansatte i sundhedsvæsenet i årevis indtalt journalpunkter til en diktafon, så en sekretær med hurtige skriveegenskaber senere kunne få det hele ned på papir og ind i patientens journal. Nu kan det ekstra led, hvor en person manuelt skal forvandle tale til tekst, dog elimineres.

I Windows er en ny funktion kaldet Stemmeskrivning dukket op, og den bruger dikteringen på en endnu smartere måde end de gammeldags stemmeoptagere til lommen. Når du befinder dig i et tekstfelt, klar til at skrive tekst, kan du blot trykke på Windows-tasten sammen med H, og så åbner et lille felt med et mikrofon- ikon. Funktionen lytter til din tale via mikrofonen og forvandler det talte ord til tekst på skærmen, som du senere kan redigere videre i. Det er endda muligt at indsætte tegnsætning som kommaer og punktummer ved blot at sige ”komma” og ”punktum”. Med andre ord kan du lade hænderne hvile på bordpladen, når du skal skrive tekster.

Her viser vi, hvordan du bruger funktionen – og giver dig et overblik over de forskellige kommandoer, du kan udføre med stemmen. Har du Windows 11 på din pc, forstår computeren dansk tale, mens Windows 10 lige nu kun forstår engelske ord og sætninger.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.