I både Windows 10 og 11 hjælper en smart funktion med at holde din pc sikker: Når du opretter en ny brugerkonto på pc’en, kan du bestemme, om denne nye bruger skal have lov til ALT på computeren – og dermed være administrator af pc’en – eller blot være en almindelig bruger, der fx ikke kan installere programmer uden administratorens godkendelse.

Den brugerkonto, du oprettede, da du installerede Windows eller tog pc’en i brug første gang, er altid administrator.

Beskyttelse mod programmer

Som endnu et lag af sikkerhed får installerede programmer som standard ikke fulde rettigheder til at lave ændringer på computeren. Det sikrer, at du ikke ved et uheld får hentet programmer, som straks giver sig til at gøre uoprettelig skade i Windows. Men sikkerhedsfunktionen betyder desværre samtidig, at enkelte programmer slet ikke kan opfylde deres formål, fordi de begrænses af selvsamme sikkerhedsfunktion i Windows. Derfor kan du i nogle tilfælde være nødt til at tvinge et program til at køre som administrator, så programmet blandt andet får lov til at oprette, slette og redigere filer og indstillinger på computeren.

Det er fx nødvendigt, hvis du vil bruge værktøjet SFC i Kommandoprompt til at scanne Windows og harddisken for fejl, ligesom du kan støde på det ved optimeringsprogrammer. Se her, hvordan du nemt får Windows til at starte et program som administrator – både via startmenuen og fra Stifinder eller Skrivebordet.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.