Hvis der er én ting, der irriterer os på nettet, er det langsom indlæsning af hjemmesider. Og hvis der er ét firma, der ikke kan leve med et sløvt internet, er det helt sikkert Google. Firmaet, som står bag den mest populære browser, Chrome, besluttede i 2010 at gøre noget ved hastighederne ved at forbedre en af de ting, der for alvor sløver hjemmesider: fotos.

Det er nemlig sådan, at store, tunge billeder gør hjemmesider langsommere, fordi det simpelthen tager længere tid at indlæse store filer. Googles idé i 2010 var at skabe et helt nyt fotoformat, kaldet WEBP, som skulle vippe gængse formater som PNG og JPG af pinden og blive internettets nye standard for hurtige billedfiler.

Giver problemer på computeren

Sådan er det ikke helt gået, selv om formatet er i stand til at komprimere fotos, så de fylder op til 48 procent mindre end konkurrenten PNG. For mens WEBP er et glimrende format på nettet, er det knap så smart på pc’en. Det har du sikkert selv opdaget, hvis du – som læseren med spørgsmålet herover – har hentet en af disse filer ned på pc’en. Gør du det, risikerer du nemlig at blive skuffet. I modsætning til konkurrent-formaterne PNG og JPG er det ikke sikkert, at filerne overhovedet kan læses af din pc. Det afhænger af, hvilket program du bruger.

Virker ikke i app’en Billeder

Hvis du fx, som Microsoft anbefaler os, bruger app’en Billeder til en hurtig visning af fotos i Windows, vil du opdage, at WEBP-billederne ikke dukker op i app’en, som det er tilfældet med PNG, JPG og alle andre traditionelle billedformater. Man kunne have Microsoft mistænkt for at drille Google, men et faktum er det, at det er os almindelige pc-brugere, der må tackle problematikken i dagligdagen.

Den bedste måde, hvorpå du kan tackle problemerne med WEBP, er at konvertere filerne til PNG. Til det formål kan du bruge det lille program WEBP Converter, som vi præsenterer her. Derefter kan du alligevel arbejde videre med filerne i alle tænkelige billedprogrammer.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.