Forleden skulle jeg have lavet noget VVS-arbejde. Det var inde i en væg, godt skjult af nogle MDF-plader, og pladsen var ganske trang. Inde i væggen kunne jeg få en fornemmelse af rørenes samlinger, men det var svært at komme til at fotografere dem, så jeg kunne vise dem til min VVS’er. Til gengæld kunne jeg optage en video, som gjorde det langt lettere at forstå, hvordan rørene egentlig sad i forhold til hinanden og væggen.

“Fremragende,” tænkte jeg. “Så sender jeg jo blot videoen til VVS-manden i stedet.” Jeg stødte dog på et problem, da jeg skulle sende videoen afsted. Skønt den kun var af 41 sekunders varighed, fyldte den svimlende 249 MB, da jeg skulle sende den afsted. Altså langt mere end de 25 MB, som Gmail tillader, at man sender i en mail. Så måtte jeg tænke kreativt, for jeg ville ikke til at besvære VVS’eren med fx et link eller andet, hvor han skulle bruge sin pc, oprette sig som bruger eller lignende for at hente videoen.

Genialt værktøj løser problemet

Jeg gik derfor i gang med at lede efter et program, som kunne komprimere min video. Og i den søgen faldt jeg over et genialt webværktøj, som ikke bare komprimerer videoen, men hvor du selv kan vælge helt præcist, hvor stor filen skal ende med at være.

Dermed bestemmer du altså selv graden af komprimering. Jo lavere filstørrelsen bliver, jo dårligere bliver kvaliteten af videoen også; antallet af pixels falder, og farverne begynder at flyde sammen, når komprimeringen bliver meget voldsom. Jeg prøve de derfor at uploade min 249 MB store fil til værktøjet og angav, at jeg gerne ville have den til at fylde 15 MB. Det tog omkring to minutter, så havde jeg en video, som fyldte 14,9 MB. Og da jeg åbnede den og kiggede den igennem, var jeg positivt overrasket: Der var en lille forskel i kvaliteten af videoen, men ikke noget, man lagde mærke til, og slet ikke noget, der havde betydning for, om VVS’eren kunne forstå rørkonstruktionen i min væg.

For sjov prøvede jeg også at sætte størrelsen til 1 MB. Så gik det galt. Videoen var nærmest uigenkendelig; det hele var nu en gnidret masse. Så man kan også gå for langt. Men vil du blot reducere størrelsen på en video en smule, så den er nemmere at dele, så er værktøjet helt perfekt.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.