Vejen er kort fra et uskyldigt fejlklik til det nærmeste bandeord. I hvert fald når klikket indebærer, at du kommer til at slette filer, som du absolut ikke ønskede at skille dig af med. Det sker for os alle, at vi kommer til at slette en fil eller en mappe. Typisk opdager vi det først for sent – efter at vi har tømt Papirkurven og dermed for alvor har slettet filen. Et andet scenarie er mindst lige så hyppigt: overskrivning. Det kan fx ske i Word, at vi gemmer en ældre udgave af et dokument oven i det nyeste. Når det sker, er Papirkurven ikke til meget hjælp. Typisk vil filen være helt væk i Stifinder.

Men “Helt væk i Stifinder” betyder ikke nødvendigvis “helt væk fra harddisken”. Heldigvis. For selv om Windows ikke længere kan finde frem til en fil, kan filen nemlig stadig ligge gemt lige under overfladen. Når Windows sletter filer, er det nemlig kun henvisningen til filen, der fjernes. Filen er der stadig, men hvis du vil bringe den op til overfladen, kan du ikke benytte Windows til det.

Alligevel kan du godt holde bandeordene på afstand. Du kan nemlig benytte det fine program Abelssoft Undeleter. Det er specialbygget til at søge på harddisken efter filer, som er forsvundet fra Windows. Programmet koster normalt en lille hundredelap, men Komputer for alle har fået en aftale på plads, så vi kan tilbyde det gratis til vores trofaste læsere. Abelssoft Undeleter redder filer fra almindelige harddiske, SDD’er og fra drev, som du slutter til computeren, fx USBnøgler og eksterne harddiske.

Skynd dig at gendanne filerne

Det stærke program klarer opgaven fornemt. Men der er desværre ingen decideret garanti for, at filerne kan gendannes. For at øge sandsynligheden skal du også selv være på forkant med begivenhederne. En god hovedregel er således at skynde sig så meget som muligt, når du har opdaget, at filerne er væk. Hver gang du gør noget ved din pc som fx at gemme en ny fil, er der nemlig potentiel risiko for, at du overskriver filerne på harddisken. Hvis du gendanner med det samme med Abelssoft Undeleter, øger du chancen for at få filerne tilbage i hel stand.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.