Der er små problemer, store problemer – og så er der problemer, hvor du bare sidder og stirrer hjælpeløst på skærmen. En frysende pc hører helt sikkert hjemme i den sidste kategori og overgås måske kun af den berømte blå skærm, hvor computeren slukker pludseligt og uden varsel. “En frysende pc?” spørger du måske.

Det har ikke noget at gøre med udstyrets temperatur. Derimod handler det om, at billedet på skærmen låses fast i et øjebliksbillede. Udtrykket har vi lånt fra det engelsk “freeze” med samme betydning. Når pc’en fryser, er det ikke muligt at komme i kontakt med den med hverken tastatur, mus eller andet udstyr. Du ser blot et ubevægeligt skærmbillede med en musemarkør, der heller ikke vil rykke sig ud af stedet, uanset hvor meget du klaprer på tasterne og ryster med musen.

Dit arbejde er tabt

Når pc’en fryser og du ikke finder en løsning, er det arbejde, du sidder med, typisk tabt. For at bruge pc’en igen bliver du nemlig nødt til at slukke den på strømknappen, og dermed ryddes pc’ens midlertidige lager. Naturligvis kan du være heldig: Mange programmer gemmer automatisk undervejs, så det måske blot er nogle få linjers tekst, du må skrive ind igen i Word eller Google Docs.

Tidligere var en frysende pc et kæmpe problem, hvor du kunne miste dages arbejde, men det er stadig en kilde til frustration. Windows har selv et bud på en løsning. Genvejen Ctrl + Alt + Delete giver dig adgang til Joblisten, hvor du kan være heldig at kunne afbryde det program, som er skyld i, at pc’en fryser. Det er nemlig ofte programmer, der er årsag til en låst pc. Men som du kan læse meget mere om i denne artikel, kan der også være dybere grunde til det. Vidunderløsningen med Ctrl + Alt + Delete virker langtfra altid, for pc’en kan fryse så kraftigt, at du heller ikke kan få adgang til den frelsende Jobliste.

For at forebygge den situation bør du i stedet alliere dig med programmet WhySoSlow, som du finder i Fordelszonen. Det har nemlig en “antifreeze”-funktion (antifrys), der kan vække din computer, når Windows ikke længere er i stand til det. På de næste sider viser vi dig, hvordan du gør programmet klar, hvorefter det ligger i baggrunden og venter på, at din computer belastes så meget, at skærmen fryses fast.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.