Du tror måske, at når du kasserer en gammel printer eller sælger din scanner videre for at købe en ny, behøver du aldrig mere tænke på det fjernede udstyr. Sådan er det dog ikke. Når du skiller dig af med et stykke udstyr, er det godt nok væk rent fysisk, men resterne efter grejets registreringer findes stadig dybt inde i Windows.

De gamle registreringer efter alt det udstyr, du gennem tiden har haft installeret i Windows, gør som sådan ikke nogen skade på din pc og fylder heller ikke alverden, men de er unødvendige og gør Windows mere rodet, end det behøver være. Problemet er naturligvis størst, hvis du har ejet din nuværende computer i en længere årrække og fx på et tidspunkt har opgraderet fra Windows 7 eller tidligere til Windows 10.

Dermed vil en del af de komponenter og det udstyr, som du brugte, da pc’en var ganske ny, stadig være at finde i Windows’ indre – uanset om det måske er et, fem eller ti år siden, du sidst havde det sluttet til pc’en.

Printeren er hurtigere klar

Grunden til, at udstyr ikke slettes helt fra pc’en, så snart du fx trækker USBstikket ud, er, at du så skulle vente på, at Windows installerer grejet igen, hver gang du skal bruge det. Derfor forsvinder dit tilbehør blot midlertidigt fra Enhedshåndtering, når du kobler det fra computerens USB-port. Så snart du tilslutter udstyret igen, dukker det straks op og er klar til brug, fordi filerne og den nødvendige registrering allerede er på plads dybt inde i Windows.

Det er smart, så længe du stadig ejer et bestemt stykke udstyr og bruger det fra tid til anden. Det kan fx være tilfældet med en selvstændig scanner, et USB-mikroskop eller andet udstyr, som du ikke anvender dagligt. Men hvis fx printeren eller scanneren for længst er kasseret eller solgt på et brugtmarked, er det et overflødigt beredskab.

Alle rester bliver slettet

Med Device Cleanup Tool, som du finder i Fordelszonen, får du nu det komplette overblik over alt nuværende og tidligere udstyr på din pc. I programmets oversigt over udstyr, der optræder eller på et tidspunkt har optrådt på din pc, vises sågar den dato, hvor du sidst har anvendt fx printeren eller scanneren. Med et museklik kan du herefter fjerne de sidste rester af hardware, som du ikke længere ejer eller bruger, så det ikke optræder i Windows. Programmet behøver du typisk kun bruge en enkelt gang, og så er oprydningen på plads. Først efter fx seks måneder eller et helt år kan det igen give mening at give pc’en en tur med programmet. Derfor kan du også trygt fjerne Device Cleanup Tool, når du har foretaget rengøringen, så programmet ikke optager unødig plads på computerens harddisk.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.