Når bølgerne går højt på nettet, sker det ofte med små, festlige animationer – de såkaldte GIF’er. Du er helt sikkert stødt på dem på Facebook, på kulørte hjemmesider eller måske som en farverig, bevægelig autosignatur nederst i e-mails.

Det er mit indtryk, at de små GIFbilleder virkelig deler vandene. Enten er man den “festlige” type, der elsker vinkende små katte, eller også synes man, at det er noget pjat.

Selv indtager jeg nok et midterstandpunkt: GIF’er er virkelig sjove. Men KUN hvis de bliver brugt rigtigt og med måde. Jeg finder det fx hyggeligt, når mine ellers altid indsigtsfulde Facebook- kommentarer besvares med en GIF af en ironisk klappende Leonardo DiCaprio.

Jeg er mindre begejstret for hjemmesider, hvor de mange animationer flagrer rundt og giver sidens besøgende både hovedpine og synsforstyrrelser. Men GIF’er kan faktisk også være nyttige og anvisende. De kan fx vedhæftes en mail: Hvis du ved, hvordan din ven skal løse et bestemt pc-problem, men ikke kan forklare det over telefonen, kan du løse problemet på din egen pc, optage en GIF og sende den på mail.

Mange af de populære billedredigeringsprogrammer til pc’en kan faktisk lave GIF’er, men det værktøj, vi har fundet til dig, har det imidlertid som sit speciale: LICEcap lægger simpelthen en ramme om et område af din skærm – og så optages alt inde i rammen, indtil du stopper optagelsen. Det er helt utrolig enkelt, og GIF-filen gemmes på pc’en, så du kan arbejde videre med den.

Tre til fem sekunder er nok

Bemærk, at GIF’er fungerer fundamentalt anderledes end videoer. For det første gentages GIF’er i loop – det samme korte klip vises igen og igen. For det andet er de meget kortere. En effektiv GIF varer typisk mellem tre og fem sekunder. Det er dog rigelig tid til at få en sjov eller lærerig pointe igennem til modtageren. Prøv selv!

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.