Du tænker måske ikke synderlig meget over det. Men fra det øjeblik, du tænder din computer, er både du, din pc og dine filer potentielle ofre for digitale angreb, afpresning, virus, hackere, it-kriminelle, malware og alskens andre digitale ubehageligheder – når du åbner dit mailprogram, når du downloader programmer til din computer, og når du browser rundt på diverse hjemmesider på nettet.

Derfor gælder det om at træffe så mange forholdsregler som muligt, så du undgår at gå i de fælder, der lurer rundtomkring. Først og fremmest er det vigtigt, at du ser dig rigtig godt for, og altid tænker dig om en ekstra gang, før du downloader et program eller åbner en fil vedhæftet i en e-mail. Derudover bør du selvfølgelig også have et solidt og ordentligt antivirusprogram installeret på din pc, som kan beskytte dig mod angreb udefra.

En ekstra sikkerhed

Et andet godt trick, du altid bør benytte dig af, når du henter programmer fra din computer, er hjemmesiden VirusTotal. Her kan du uploade filer, som hjemmesiden scanner, og er der snavs i form af malware, virus, ransomware eller lignende, så opdager hjemmesiden det. VirusTotal er derfor oplagt at bruge, når du downloader filer, som du måske er en smule mistænkelig overfor, idet du lynhurtigt kan få be- eller afkræftet din mistanke.

VirusTotal virker på et væld af filtyper, så du ikke alene kan scanne .exe-filer, altså programmer, før du installerer dem, men også undersøge PDF’er, PNG’er, JPG’er, og en lang række andre filer. Det er dog vigtigt, at du stadig er agtpågivende, når du downloader filer på nettet, også selv om du bruger VirusTotal. Du bør derfor kun downloade filer fra hjemmesider, du stoler på, og hente filer i mails fra afsendere, du kender. VirusTotal er altså en ekstra sikkerhedsscreening af filer, du er usikker på.

Du skal også være opmærksom på, at VirusTotal i nogle tilfælde kan fortælle dig, at en fil er skadelig, selv om den faktisk ikke er det. Dette kaldes en falsk positiv. I de tilfælde bør du kigge på, om de store navne i VirusTotals testresultater – såsom Bitdefender, Malwarebytes og Avast – siger god for filen i resultaterne. Gør de det, er filen højst sandsynligt sikker at åbne på din computer.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.