I 2019 var en familie fra New Zealand på rundrejse i Europa. Da turen midtvejs nåede til byen Cork i Irland, indlogerede de sig i en lejlighed via den populære app Airbnb – en tjeneste, som gør det muligt for private at udleje deres bolig til andre uden professionelle mæglere. Faderen i familien, Andrew Barker, arbejdede hjemme i New Zealand som it-ekspert, så som en slags “arbejdsskade” gav han sig til at scanne lejlighedens trådløse netværk for skjulte enheder.

Kamera optog familien i skjul

Der dukkede hurtigt et Wi-Fi-kamera op på hans liste, og det lykkedes endda Andrew Barker at få adgang til kameraet. Han kunne til sin og familiens gru konstatere, at kameraet fra sit skjul i loftet i dagligstuen filmede familien og sendte de levende billeder live på nettet.

Familien forlod straks lejligheden og tog i stedet på hotel. Siden hændelsen har der jævnligt i medierne været tilsvarende historier om folk, der har opdaget skjulte kameraer i de lejligheder, de har lejet via Airbnb og andre tjenester.

Heller ikke hoteller er sikre

Og hvis du troede, at hoteller i modsætning til privat udlejning altid er sikre, må du tro om igen: I 2019 blev det nemlig afsløret, at 1.600 gæster på sydkoreanske hoteller var blevet overvåget af mikrokameraer, der var sat op på værelserne uden hotellets vidende.

Optagelserne blev sendt direkte til en hjemmeside, hvor betalende gæster kunne se med. Har du selv haft fornemmelsen af, at nogen holdt øje med dig, da du var på ferie? Så kan der måske være noget om snakken. I dag er overvågningskameraer faktisk blevet så små, at de kan skjules i helt almindeligt inventar som røgalarmer, clockradioer og telefonopladere. Kun et mikroskopisk hul til objektivet afslører kameraet, og det kan være næsten umuligt at opdage, hvis man ikke ved, hvad man skal kigge efter.

I tilfældet med hotellerne i Sydkorea havde bagmændene gemt kameraerne i tv-bokse, stikkontakter og hårtørrere, så de var helt usynlige.

Du kan selv tjekke med mobilen

Hvis du vil føle dig helt sikker på, at dit privatliv er sikret, når du tjekker ind på hoteller og i lejligheder i ferien, kan du gøre ligesom it-eksperten Andrew Barker fra New Zealand: Med app’en Fing på mobilen kan du scanne det trådløse netværk og se, om der er kameraer koblet på.

Derudover kan du med telefonens kamera afsløre infrarøde dioder, der gør et kamera i stand til at optage i mørke. Her i guiden viser vi, hvordan du gør.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.