Forestil dig dette: De senere dage har din pc virket tung at arbejde på, og det lyder, som om harddisken kører på højtryk konstant. Pludselig dukker et faretruende rødt vindue op, som fylder hele skærmen og viser et stort ur, Journalist Henning Rasmussen RANSOMWARE Med nye, effektive værktøjer i Fordelszonen kan du redde filer, der er låst af 86 forskellige typer ransomware.

Gem derfor denne artikel, så du har den i nødstilfælde. der tæller ned. Den engelske meddelelse på skærmen fortæller, at adskillige gigabytes personlige filer er blevet krypteret og kun kan låses op med en dekrypteringsnøgle. Nøglen kan du få ved at indbetale et beløb i bitcoins til en særlig adresse, men du skal tænke hurtigt, for uret tæller ned, og om 48 timer stiger prisen, og betaler du stadig ikke, er alle dine filer tabt for altid. Den besked dukkede i 2022 op på 493 millioner pc’er i hele verden, og da ofrene læste brevet på skærmen, var det for sent. Alle filer på computeren var på dette tidspunkt allerede krypteret.

Vi ved ikke, hvor mange der rent faktisk ender med at betale en løsesum til bagmændene i desperation over udsigten til aldrig at se de mistede filer igen, men både sikkerhedseksperter og det amerikanske forbundspoliti FBI advarer kraftigt mod at gøre det. Det gør de, fordi betalingen ikke er nogen garanti for, at man får filerne låst op, og fordi en betaling også er med til at finansiere en kriminel og umoralsk forretningsmodel.

Sådan foregår infektionen

Ransomware kan inficere din pc på samme måde som anden virus og malware. Først modtager du en mail med et link eller en vedhæftet fil, som du enten klikker på eller åbner. Når du gør det, hentes et større stykke malware til din pc, som aktiverer en ransomware.

Så går ransomwaren i gang med at kryptere dine filer, og først når alle dine personlige dokumenter og billeder er låst, ser du meddelelsen på skærmen, der fortæller, hvordan du hurtigst muligt skal betale for at se filerne igen.

Det skal du gøre, hvis du rammes

Hvis du selv har fået den ubehagelige besked frem på din skærm – eller du kan konstatere, at dine filer har fået nye efternavne og er låst – er der en række ting, du kan gøre. Først skal du rense pc’en med et sikkerhedsprogram som fx Microsoft Safety Scanner fra Fordelszonen. Herefter kan du indlæse en backup af dine data og slette de inficerede filer. Har du ikke en sikkerhedskopi, kan du bruge de 86 værktøjer i Fordelszonen til at dekryptere filerne.

Vi anbefaler derfor at gemme denne artikel, så du kan finde den frem, hvis din pc en dag skulle blive ramt.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.