Der findes adskillige lag i en computers værn mod indbrud, farlige programmer og alle de andre trusler, pc’en kan møde ude fra det store internet. Et af de mere avancerede lag, du kan vælge, er en firewall, som både kan blokerer for hackere og forskellige typer af virus.

Windows’ firewall er blevet god

Din computer kommunikerer via internettet gennem forskellige såkaldte porte. Den mest kendte af disse hedder port 80 og anvendes blandt andet af din pc-browser. En firewall sørger for at lukke effektivt af for de porte, som ikke er nødvendige at have åbne, så hackere ikke kan få fri adgang til din computer udefra. Firewallen holder også øje med, hvilke programmer der forsøger at kommunikere ind eller ud af pc’en, og giver dig mulighed for at afslå programmets forsøg – eller selv blokere programmet, hvis dets adfærd er mistænkelig.

Tidligere var du nødt til selv at installere en firewall for at sikre din pc, men i 2004 fik Windows sin egen firewall fra Microsoft. Denne tidlige sikkerhedsfunktion i Windows XP var dog hverken særligt effektiv eller brugervenlig, og derfor anbefalede vi dengang her i bladet, at du derudover installerede en firewall fra et tredjepartsfirma. Sådan er det ikke længere. Med især Windows 10 og 11 er den indbyggede Windows Defender Firewall blevet så sikker, at vi her på bladet ikke længere anbefaler dig at installere andre firewalls. Det skyldes især, at Windows’ egen firewall er blevet så effektiv, og at mange alternative firewalls som fx ZoneAlarm kan være lidt for tekniske i deres notifikationer og indstillinger, så de i stedet for tryghed skaber forvirring.

I forbindelse med denne artikel kan vi nu helt eksklusivt tilbyde dig programmet Abelssoft EasyFirewall. Programmet er i sig selv ikke en firewall, selv om navnet antyder det, men er en brugervenlig tilgang til den firewall, der er indbygget i Windows.

Nemmere adgang til firewallen

EasyFirewall overtager styringen af Windows Defender Firewall, der er indbygget i Windows, og giver dig mulighed for at acceptere og blokere programmer i stedet for at skulle den lange vej ind i Windows Indstillinger. I Abelssofts program kan du også på en nemmere måde oprette nye regler for, om dine installerede programmer må eller ikke må få adgang til internettet.

Denne funktion er også tilgængelig i Windows’ egne indstillinger, men er langtfra så nem og intuitiv som i EasyFirewall. Derudover har programmet en funktion, vi ikke har set tidligere: Med den opfindsomme panik-knap kan du med et enkelt klik lukke alle pc’ens netværksforbindelser – og fx blokere et igangværende angreb eller stoppe et ulovligt download på din pc.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.