At få misbrugt eller stjålet sin identitet er ikke bare en ubehagelig oplevelse. Det er meget, meget værre. Først og fremmest kan det koste dig mange penge, men hele processen kan også trække ud i lang tid og være ødelæggende, mentalt og fysisk. Hvis kriminelle misbruger din identitet, skal du fx bruge tid og kræfter på at overbevise kreditorer om, at det ikke er dig, der har taget et lån.

Eller du skal overbevise vrede personer, der selv er blevet svindlet, om, at du ikke er bagmanden, selv om dit navn og billede er blevet brugt. Derudover kan du ikke med sikkerhed vide, hvad de kriminelle har stjålet af oplysninger om dig, og hvad oplysningerne bliver brugt til. Det kan altså ikke alene være en dyr oplevelse at blive udsat for identitetstyveri – det kan også give psykiske men. Derfor skal du beskytte dig mod tyveri af din identitet, men det er desværre lettere sagt end gjort. For selv om du er forsigtig og ansvarlig, kan du stadig havne i store problemer, da internettet og moderne teknologi gør det lettere for svindlere at få fat i fortrolige data.

Nemt for de kriminelle

Med internettets udbredelse har de kriminelle fået et hav af nye metoder til at stjæle din identitet. I modsætning til tidligere, hvor identitetstyven fx fysisk skulle stjæle identifikationspapirer eller betalingskort, kan du i et digitaliseret samfund blive udsat for identitetstyveri, selv om passet og kreditkortet ligger gemt væk i en aflåst skuffe.

Svindlerne kan nemlig nemt få fingrene i private og personfølsomme oplysninger ved fx at bruge phishing-metoder, hacke computere og telefoner eller ved at opsnappe oplysninger fra eksponerede hjemmesider eller på det mørke internet, hvor blandt andet stjålne pas og kørekort er til salg.

Kend svindlernes metoder

Du kan ikke forhindre, at hjemmesider, hvor dine personlige oplysninger ligger, bliver hacket, men du kan på andre måder gøre det svært for kriminelle at få fat i fortrolige oplysninger og således stjæle din identitet. For hvis du kender de kriminelles metoder, øger du dine chancer for at opdage svindlen, før den finder sted. I nogle tilfælde er sund fornuft det stærkeste våben, og du bør altid grundigt overveje, hvad du deler med andre – især på internettet.

Undlad eksempelvis at sende et foto af identifikationspapirer som kørekort, sygesikringskort eller pas til fremmede, når du indgår handler med privatpersoner på nettet og skal dokumentere, at du er den, du er. Der er nemlig risiko for, at oplysningerne ender i hænderne på en svindler, og så kan dine oplysninger enten udnyttes til at ramme dig eller til at svindle andre i fremtiden. Men sund fornuft er ikke altid nok, og det kan være nødvendigt at tage flere metoder i brug for at beskytte sig. Sociale medier bliver fx i høj grad misbrugt af svindlere, for her kan de nemt få fat i dine fotos.

Billederne kan blive brugt til at lave falske profiler, hvor svindlerne udgiver sig for at være dig eller en fiktiv person, som bliver brugt til at svindle andre. Men ved at du fx gør din Facebook-profil privat, bliver det umuligt for svindlerne at stjæle dine fotos. Og det er en rigtig god start, hvis du vil undgå at blive udsat for identitetstyveri.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.