Hvis du har brugt Windows længe, har du sikkert også hørt om værktøjet “Fejlsikret tilstand”. Det er nemlig en funktion, som stammer helt tilbage fra Windows 95, men som af uransagelige årsager er gemt godt af vejen i Windows 10. Dét ændrer dog ikke på, at det stadig er et fantastisk værktøj, som ofte er din eneste udvej, hvis du vil løse en fatal fejl i Windows 10 uden at være nødt til at nulstille eller geninstallere styresystemet.

Når du starter Windows i fejlsikret tilstand, indlæses kun de absolut nødvendigste drivere, programmer og funktioner, for at Windows kan starte. Programmer og udstyr, du har installeret, startes ikke, og dermed undgår du, at et installeret program, en driver eller en virus forhindrer Windows i at starte – eller stopper dig, når du fx forsøger at køre en virusscanning.

Da Windows 10 blev lanceret, var de nyeste pc’ers primære styresystem, BIOS, samtidig ved at blive udfaset af det nyere og smartere UEFI-system, som tillader meget hurtigere starttid ved simpelthen at springe en del af pc’ens grundlæggende tests over.

Derfor introducerede Microsoft Windows 10 med en såkaldt “fast boot”, hvor Windows var klar til brug hurtigere end tidligere. Desværre betød det samtidig, at den sædvanlige måde at åbne “Fejlsikret tilstand” på – nemlig at taste F8 under pc’ens opstart – måtte lade livet på pc’er med UEFI.

Heldigvis findes der andre måder at komme i fejlsikret tilstand på, og dem kan du læse mere om her. Vi anbefaler, at du prøver med de nemmeste metoder først. Hvis de ikke virker på din pc, må du læse videre i artiklen og forsøge dig med skrappere midler. Når du til sidst endelig er inde i Windows 10 i “Fejlsikret tilstand”, er du klar til at løse de fejl, som giver Windows problemer med at starte op, fx ved at opdatere driveren til grafikkortet.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.