Hvis du ofte installerer programmer på din computer, har du uden tvivl opdaget, at de en gang imellem har det med at skabe uforudsete problemer. Et uopmærksomt øjeblik, og du har installeret et program, der har sat sine spor i Windows’ registreringsdatabase, så andre programmer pludselig holder op med at virke efter hensigten. Den slags dårlige programmer kommer mange af os til at falde for i tidens løb. Men der er også fejl, som slet ikke er menneskelige, men opstår som et resultat af uheldige omstændigheder.

Det kan være en helt specifik version af Windows, der spiller dårligt sammen med en bestemt udgave af et ellers glimrende program. I Windows kan tingene gribe ind i hinanden på uforudsete måder. Lanceret ved årtusindskiftet Løsningen på den slags problemer tilbydes af Microsoft selv.

Værktøjet Systemgendannelse har masser af år på bagen. Det dukkede første gang op i år 2000 sammen med Windows ME, forgængeren til Windows XP. I de mellemliggende godt tyve år er værktøjet lavet om jævnligt, men den grundlæggende idé er den samme. Systemgendannelse fungerer ved, at du opretter et eller flere såkaldte gendannelsespunkter, som du så kan vende tilbage til, hvis uheldet rammer.

Et gendannelsespunkt er en samling af Windows-indstillinger og poster i i registreringsdatabasen. Når du gendanner Windows fra et gendannelsespunkt, vil bl.a. de programmer, du har installeret i den mellemliggende periode, blive slettet fra Windows. Konsekvenserne er oplagte. De problemer, som programmerne medførte, forsvinder jo sammen med de fjernede programmer. Selve opsætningen af Systemgendannelse kører som en leg, og det samme gør gendannelsen selv. Du har endda mulighed for at ombestemme dig og annullere en gendannelse. Kan systemgendannelse redde slettede filer? Det kan være svært at gennemskue, præcis hvilke ting der ændres ved en systemgendannelse, så det vil vi gennemgå grundigt i det følgende. Sidst i artiklen kan du læse om vores undersøgelse, hvor vi har set på, om systemgendannelsen griber ind i filer, skrivebordsbaggrunde, privatlivsindstillinger og meget andet i Windows.

Brug værktøjet, når du har brug for det Du bør læse denne artikel grundigt, før du giver dig i kast med Windows’ nyttige værktøj til at viske tavlen ren. Systemgendannelse løser nemlig ikke alle dine problemer på pc’en. Derfor har vi også tilføjet en lille oversigt over de tilfælde, hvor dine Windows-problemer kan løses af et andet værktøj end Systemgendannelse. Det kan fx være, at det er en bedre løsning at nulstille Windows, bruge et sikkerhedsprogram eller annullere en opdatering.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.